1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

МАЕ алармира: Светът е в разгара на невиждана енергийна криза

Свят

Виждаме нарастване на търсенето на петрол, а производството беше свито, коментира Фатих Бирол

Светът никога не е бил свидетел на енергийна криза с такава дълбочина и сложност, обяви ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. По думите му "сме в разгара на първата "наистина глобална" енергийна криза", съобщава Ройтерс, цитиран от БНР.

Бирол посочи, че затягането на пазарите за втечнен природен газ (LNG) в световен мащаб и големите производители на петрол, които намаляват доставките, поставиха света в средата на "първата истинска глобална енергийна криза“.

Нарастващият внос на втечнен природен газ в Европа на фона на кризата в Украйна и потенциалното възстановяване на китайския апетит за синьото гориво ще затегнат газовия пазар, тъй като само 20 милиарда кубически метра нов капацитет за втечнен природен газ ще излязат на пазара през следващата година, посочи изпълнителният директор на МАЕ.

В същото време неотдавнашното решение на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като "ОПЕК +", да намалят съвместния добив с 2 милиона барела на ден е "рисковано" решение, тъй като МАЕ вижда глобално нарастване на търсенето на петрол от близо 2 милиона барела на ден през тази година.

"Това е особено рисковано, тъй като няколко икономики по света са на ръба на рецесия, ако говорим за глобална рецесия. Намирам това решение за наистина жалко“, каза той.

Бирол обаче смята, че настоящата енергийна криза може да бъде повратна точка в историята на енергетиката за ускоряване на чистите енергийни източници и за формиране на устойчива и сигурна енергийна система.

"Енергийната сигурност е двигател номер едно на енергийния преход", каза той, добавяйки, че страните виждат енергийните технологии и възобновяемите източници като решение на проблема.

По време на Сингапурската международна енергийна седмица той също така каза, че светът все още се нуждае от руски петрол, дори ако бъде въведен ценови таван.

Бирол отбеляза, че 80 до 90% от петролния поток в световен план ще бъде "окуражаващо ниво" за задоволяване на търсенето.

Говорейки за тавана на цената, той спомена, че много подробности все още остават да бъдат "уточнени". Подобен ценови таван е предназначен да ограничи приходите на Русия от петрол в отговор на нейната инвазия в Украйна, напомня Ройтерс.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии