1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Държавите в ЕС ще си подават газ една на друга според нуждите

БГ Бизнес

Ако се приеме таван на цената на газа, ще има дефицит на гориво, каза Иван Хиновски пред "Бизнес новините"

Лидерите на Европейския съюз имаха среща до късно снощи по повод природния газа и мерки, които да бъдат предприети, за ограничаване на цените. Макар да имаха доста разногласия по темата, те все пак успяха да се споразумеят за съвместни поръчки налагане на временен динамичен ценови коридор за сделките с природен газ. 

Още преди два дни ЕС обяви, че се обединява в търсенето и съвместно закупуване на газ за договаряне на по-добри цени и намаляване на риска държавите членки да наддават една друга на световния пазар, като същевременно се гарантира сигурност на доставките в целия съюз.

Какво представлява този динамичен коридор и ще се стигне ли до ценови таван за газа, обясни пред businessnovinite.bg Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и Минен Форум.

"Динамичен ценови коридор и съвместни поръчки означават, че държавите в ЕС ще могат да споделят помежду си газ, в зависимост от техните нужди на по-ниски цени. За целта се използват вече построени тръби, по които да се транспортира горивото. Може да се ползват дори такива, които към момента не функционират. По този начин да кажем, ако досега газът е бил пренасян от Сърбия към Унгария, при нужда може да започне Унгария да одставя на Сърбия", обясни Хиновски.

По думите му Украйна има най-голямото газохранилище в Европа и до голяма степен може да се разчита на него. 

"България може да бъде спокойна за момента, разполагаме с много газ. Освен това, ако се наложи, с това решение на ЕС, може да получим извънредно газ и от Турция, и от Гърция, и от други места. Така че газ има, въпросът е каква ще е цената му", каза експертът.

Според него по последни данни цената на газа пада и въпреки че се е очаквало ново поскъпване към края на годината, вероятно няма да се стигне до такова. В този ред на мисли енергетикът смята, че не е удачно да се подписват дългосрочни договори, защото се подписват на днешна цена и така страната ще има загуби, ако цената занапред пада.

"Притеснително би било, ако ЕС реши да слага таван на цените на газа. Това е антипазарна мярка, която ще доведе до дефицит на гориво. Този таван ще бъде сложен най-вече за втечнения газ от САЩ. Защо щатите ще си продават газа на фиксирана цена с таван на Европа, ако могат да си го продават на по-висока цена на трети страни? Няма никаква пазарна логика. Затова смятам, че таван на цените ще доведе до дефицит в доставките", обясни Хиновски. 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии