1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Цената на газа падна под 100 евро на мегават за първи път от юни

Свят

Поевтиняването последните месеци се дължи на запълването на газовите хранилища в ЕС

С над 13% поевтиня природният газ в Европа, като падна под 100 евро за мегават час за пръв път от средата на месец юни насам, показват данните от лондонската борса ICE.

Фючърсите за ноември на нидерландския газов хъб TTF се търгуват към 12.15 часа българско време на нива около 98 евро за мегаватчас, като само в рамките на последния месец синьото гориво поевтиня с над 43%, а спрямо рекордния връх от 324 евро за MWh от 26-ти август - с около 70 на сто.

Според анализатори от EnergyScan на компанията Engie текущият низходящ ценови тренд ще остане в сила през следващите няколко седмица, тъй като Азия и по-специално Китай би трябвало да продължат да ограничават вноса на втечнен природен газ, а европейските цени за LNG трябва да останат по-високи от азиатския бенчмарк, известен като Японско-корейския маркер (JKM), пише БНР.

И докато ноемврийските TTF фючърси се понижават в понедленик под 100 евро за мегаватчас, декемврийските фючърси се търгуват на нива около 133 евро, докато фючърсите за първите три месеца на 2023 г. се търгуват на нива около 142 евро за мегаватчас с оглед на предстоящия тогава зимен сезон.

За трайната тенденция на поевтинява на синьото гориво през последните месеци влияние продължава да оказва запълването на газовите хранилища в ЕС с над 93% към 22-ри октомври благодарение на обилните доставки на втечнен природен газ, според данни на Gas Infrastructure Europe, като хранилищата в Германия, която е основен консуматор на природен газ, вече са запълнени на 97,18%. Българското газово хранилище в "Чирен" пък е запълнено към същата дата на 86,23%.

В същото време се очаква до края на месеца времето в Европа да остане по-меко от обичайното за това време на годината, което предполага и по-слаби търсене и потребление на енергия за отопление.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии