Кой печели от огромното поскъпване на какаото?

Свят

През март цените скочиха неимоверно до над 10 000 долара за тон

 

Повишаването на цените на какаото на световните борси внесе сериозен смут в работещата с него индустрия, но облагодетелства производители, преработватели на зърна, спекуланти и производители на шоколад, пише France press.

През март цените скочиха неимоверно до над 10 000 долара за тон на борсата в Ню Йорк заради лошата реколта в Западна Африка, причинена от комбинация от неблагоприятно време и опустошителни болести в старите насаждения. След това цените спаднаха, но все пак остават три пъти по-високи от миналата година, пише БТА.

В Кот д'Ивоар и Гана, водещите производители на какао в света, цените се определят от властите "въз основа на цените от предходните месеци", но реколтата "вече е до голяма степен предварително продадена", обяснява Танкред Воатюрие от Центъра за международно сътрудничество в областта на агрономическите изследвания за развитие (CIRAD).

Това намалява влиянието на колебанията на цените, както нагоре, така и надолу. В резултат на това дребните производители, които обикновено едва изкарват прехраната си, не успяха да се възползват.

Властите все пак повишиха цената на междинната реколта с 50 на сто през април до между 2300 и 2500 долара за тон, платени на производителя.

В други страни, където системата е либерализирана, като Камерун, Нигерия, Еквадор и Бразилия, производителите са се възползвали повече от нея, продавайки реколтата си на купувачи, готови да платят цени, близки до тези на стоковите пазари.

"Контрабандистите вероятно потриват ръце като купуват малко над фиксираните цени в Кот д'Ивоар и Гана и препродават на пазарни цени от Того, Гвинея, Либерия или Сиера Леоне", отбелязва Стив Уотъридж от "Услуги за тропически изследвания" (Tropical Research Services - TRS).

Цените на какаото скачат, тъй като предлагането е по-ниско от търсенето за трета поредна година, според Международната организация по какаото (ICCO). Инвестиционните фондове усетиха накъде духа вятърът и заложиха на покачване на цените, прибирайки печалби в този процес.

Но от януари насам цените станаха много непостоянни, дори за спекулативните фондове, и много от тях се оттеглиха от пазарите. Броят на договорите спадна от 334 000 в средата на януари до 146 000 през април, обясни Оле Хансен, ръководител на звеното за анализи на инвестициите в суровини към датската инвестиционна банка Saxo Bank.

Бизнес Видео Подкаст