1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Колко шоколад е полезно да консумираме?

Колко шоколад е полезно да консумираме?

Какаото е полезно за хора със сърдечни проблеми, казва диетолог

Много проучвания сочат, че какаото има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система заради съдържанието на полифеноли, които имат антиоксидантен ефект, обяви в "Тази сутрин" диетологът д-р Росица Попова.

Хората със сърдечни проблеми е добре да консумират какао, най-добре под формата на напитка, защото там могат да контролират съдържанието на добавена захар, добави тя.

Попова е категорична, че за да бъде полезен шоколадът трябва да се консумира в умерени количества. Препоръката на Европейската асоциация по хранене е от 2 до 5 грама какао на прах в напитка или 10 грама тъмен шоколад.

Експерти съветват да гледаме къде е произведен шоколадът, който консумираме. Има страни, в които производители слагат освен какаово масло и други мазнини и пак на етикета пише шоколад, казва шеф Ради Стамболов.

Очакванията на бранша са цената на какаото да не спира да расте, а с нея и цената на шоколада. В последните месеци цената на какаото скочи няколко пъти и достигна рекордни стойности заради климатични промени.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии