1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Какво ще се случи с богатството от над 500 млн. долара на кралица Елизабет II?

След като нея вече я няма, по-голямата част от личните й активи ще бъдат унаследени от Чарлз III

Нейно Величество оставя след себе си над 500 милиона долара лични активи от 70-те си години на трона, които Чарлз III ще наследи, когато бъде коронясан след година.

На пръв поглед изглежда просто, но това, което ще се случи с богатството на Кралицата има условности – голяма част от това, което се смята за нейна собственост, принадлежи на т.нар. Кралска компания, империя на стойност 28 милиарда долара, която членовете на Британското кралско семейство като крал Джордж VI и принц Филип някога са наричали „семейния бизнес“.

Ето накратко какво ще се случи с богатството на Кралицата.

Снимка: #OperationCroissant
Как се плаща на Кралицата? 

Кралицата е получавала доходи чрез Суверенния грант – държавният фонд, който финансира дейността на кралското семейство. Той е създаден чрез споразумение на крал Джордж III с цел фиксирано годишно плащане за него и бъдещите поколения на кралската фамилия.

Сумата на тази безвъзмездна помощ беше определена от над 86 млн. паунда през 2021 и 2022 г. Тези средства са разпределени за официални пътувания, поддръжка на имоти, оперативни разходи и разходи за Бъкингамския дворец.

Империята за 28 милиарда долара

Тя включва висши членове на фамилията, които са и публични лица на Уиндзор. Начело е кралица Елизабет II, a под нея има строга йерархия, която следва наследствената линия. Всички заедно управляват глобална бизнес империя, която вкарва стотици милиони британски лири в икономиката на Обединеното кралство всяка година.

Монархията притежава приблизително 28 милиарда долара активи в недвижимо имущество към 2021 г., които не могат да бъдат продадени според списание Forbes.

Снимка: iStock
The Crown Estate

Кралицата управлява земи и владения, които принадлежат на британската монархия. Произходът на по-голямата част от нейните притежания е от имуществото британската Корона (The Crown Estete). Институцията печели годишно около 400 млн. долара, в това число приходи от над 260 хил. долара от земи и сгради в центъра на Лондон например. Бъкингамският дворец също е собственост на управляващата монархия, но не е лична такава на Кралицата. Обичайно тези пари служат за финансирането на различни нейни събития, включително на градински партита, приеми и пътни разходи. 

През юни The Crown Estate обяви чиста печалба от 312,7 милиона долара за финансовата 2021-2022 г., което е с 43 милиона долара повече в сравнение с предходната година.

Друг основен източник на доходи за Елизабет II е Херцогство на Ланкастър. Това са частни търговски, селскостопански и жилищни владения, датиращи от 14 век. В края на март 2022 г. то е разполагало с 652,8 милиона долара нетни активи, осигурявайки нетен излишък от 24 милиона долара. Финансите от Херцогството се използват за плащане на частни разходи за Кралицата и членовете на кралското семейство.

Снимка: Getty Images
Личните активни на Нейно Величество

Кралицата е натрупала над 500 милиона долара в лични активи, до голяма степен благодарение на нейните инвестиции, колекция от произведения на изкуството, бижута и недвижими имоти, които включват имението в Сандригам и замъка Балморал, според  Business Insider. И двата са наследени от баща й и са нейни домове, въпреки че понякога са отворени за посетители.

Снимка: Getty Images

Кралицата разполага и с ценна колекция от марки, множество произведения на изкуството и портфолио от акции. Много от известните скъпоценни камъни и бижута на кралицата и въпросните произведения на изкуството всъщност са собственост на „Royal Collection Trust“.

Нейно Величество същи е наследила близо 70 милиона долара от Кралицата майка, когато тя умира през 2002 г., включително инвестиции в картини, колекция от пощенски марки, бижута, коне и др. Любопитното е, че Елизабет II е печелила пари и от конни надбягвания. През годините тя е спечелила близо 9.2 млн. долара от наградни фондове. Нейните състезателни коне са извоювали 451 победи.  

Сега, когато нея вече я няма, по-голямата част от личните й активи ще бъдат унаследени от Чарлз III.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии