1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Как се е променила британската икономика през управлението на кралица Елизабет II

Когато британската кралица се качва на престола през 1952 г., инфлацията е била 11,2%

Почина кралица Елизабет II - най-дълго управлявалият съвременен монарх в историята, която беше на престола на Великобритания 70 години.

Икономиката на Обединеното кралство през 2022 г. е едва разпознаваема от тази, която посрещна Кралица Елизабет II преди 70 години, пише Bloomberg.

Маслото и беконът се взимат с купони през 1952 г., когато Втората световна война хвърля дълга сянка върху икономика, която е само една пета от сегашния размер. Парите се броят в шилинги, мъжете са ноили вратовръзки дори в почивните дни, а халба бира е струвала само 6 пенса.

Днес костюмите не са толкова позната гледка в британския пъб, а виното и джинът са много по-популярни питиета. Къщите, които някога са се купували благодарение на един доход в семейството, сега струват двойно повече.

Снимка: Getty Images

Някои проблеми от онази епоха обаче остават познати. Когато кралица Елизабет II се качва на престола преди седем десетилетия, инфлацията е била 11,2% или на ниво, което икономистите прогнозират да бъде достигнато по-късно през тази година.

Обединеното кралство днес е по-богато и с по-високо качество на здравеопазването. Населението, родено през 1952 г., е имало доходи, по-високи от средните на съгражданите им през целия им живот. А мъжете и жените, които са на 70-годишна възраст днес, се очаква, че ще живеят седем години по-дълго отколкото преди седем десетилетия.

Икономиката на Великобритания, междувременно, претърпя, редица бумове и спадове. Сътресенията на финансовите и петролни пазари, Brexit, а също и коронавирусната пандемия са само част от кризите, белязали управлението на Кралицата.

Никъде обаче трансформацията на Великобритания не е била по-очевидна, отколкото на пазара на жилища. Според Nationwide Building Society, средната цена на имотите се е увеличила с не по-малко от 2 000 британски лири на квадратен метър, което означава, че жилищата са изпреварили значително инфлацията и растежа на печалбите и през някои години са генерирали повече богатство за собствениците им, отколкото те са печелили от работа.

Собствеността на жилища нараства значително през втората половина на миналия век, по-конкретно при управлението на Маргарет Тачър, която набляга на визията си за „демокрация на собствеността“ и насърчава наемателите на да купуват домовете си. Тенденцията обаче се е обърнала през последните 20 години поради рязкото увеличение на цените на имоти.

Бумът на цените на жилищата през последното десетилетие беше подсилен от рекордно ниските лихвени проценти. Откакто е основана през 1694 г., референтният лихвен процент на Английската централна банка никога не е бил на нива под 2% до 2009 г.

След това дойде ударът и от финансовата криза, последвана от период на бавен растеж и пандемията от коронавирус. Английската централна банка отговори с натискане на лихвите близо до нулата и изкупуване на облигации, за да потисне пазарните лихвени проценти. Сега, когато инфлацията е достигнала 40-годишен връх, тази ера е към края си.

През 70-те години инфлацията е достигнала средно едва 5%, оставяйки цените почти 24 пъти по-високи общо през периода.

Обединеното кралство вече не е търговската сила, каквато е било някога. През 1960 г. то представлява почти 9% от световния износ на стоки. Сега неговият дял е малко повече от 2%.

Спадът настъпи, когато производството се ориентира към икономики с по-ниски разходи като Китай. Период на спад последва и Brexit, като възстановяването на износа от пандемичната криза се случва доста по-бавно отколкото в съседните държави.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии