1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Как кончината на Кралицата повлия на финансовите борси ден по-късно?

Финанси
 

Поглед на европейските и световните пазари в деня след кончината на Елизабет II

Смъртта на кралица Елизабет II в комбинация с повишаването на лихвите и планове за по-големи разходи изглежда вероятно ще потиснат търговията на световните борси през уикенда, казва Reuters. 

Елизабет II е коронясана след изтощителната Втора световна война и царува 70 години. Стерлинг е може би огледало на дългия упадък на империята през това време - фиксиран на 2,80 долара през 1952 г., той достигна 37-годишно дъно от 1,1407 долара тази седмица.

Възможно е тепърва спадът да се увеличи допълнително, тъй като Великобритания взема големи заеми, за да плати енергийни субсидии, които според икономистите може да струват 100 млрд. паунда или повече.

На пазарите обаче кралският долар се понижи в азиатската сесия след рязко покачване от страна на Европейската централна банка, което сигнализира, че предстои още.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард ще направи още една изява пред медиите днес след среща на европейските финансови министри в Прага. Европейските енергийни министри също се срещат в петък за дискусии как да се справят с растящите цени на електроенергията. Плановете за ограничаване на цената на руския газ изглежда се борят за широко одобрение.

Азиатските пазари намериха причини да бъдат щастливи, включително и заради сравнително доброкачествени данни за инфлацията в Китай, което оставя на властите повече място за политическа подкрепа. Най-широкият индекс на азиатско-тихоокеанския дял на MSCI (.MIAPJ0000PUS) трябваше да завърши седмицата с най-добрите печалби от две седмици насам.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии