1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Банкнотите с лика на кралица Елизабет II остават законно платежно средство

Свят

Кралицата е първият монарх, чийто лик е изобразяван върху банкноти на Английската централна банка

Банкнотите с лика на кралица Елизабет II остават законно разплащателно средство, съобщи Английската централна банка (АЦБ), цитирана от Ройтерс.

„С дълбока тъга научих за смъртта на Кралицата. От името на всички служители на банката бих искал да предам най-искрените съболезнования на цялото кралско семейство“, каза гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли.

Допълнително изявление за банкнотите на АЦБ ще бъде направено, след като бъде спазен периодът на траур в чест на Нейно Величество Кралицата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кралица Елизабет II беше първият монарх, чийто лик е изобразяван върху банкноти на Английската централна банка. Когато тя се качва на престола през 1952 г., нейният образ не е бил печатан върху паунда. Това се променя през 1960 г., когато Елизабет II е изобразена на банкноти от 1 британска лира. Дизайнер е Робърт Остин.

Непосредствено след смъртта на британски монарх и посочването на негов наследник започва и отпечатването на банкноти и монети с неговия образ. Изображение на новия монарх ще бъде съгласувано с Бъкингамския дворец.

Има 4.5 милиарда банкноти в обращение с лика на кралицата върху тях на обща стойност 80 милиарда паунда. Замяната им с алтернативи с лика на новия монарх ще отнеме поне две години. Образът на Елизабет II присъства и на 20-доларови банкноти в Канада, на монети в Нова Зеландия и на всички монети и банкноти, емитирани от източнокарибската централна банка.

Кралица Елизабет II е най-дълго управляващият британски монарх. Тя почина на 96-годишна възраст на 8 септември в имението си в Балморал, Шотландия. По-рано през тази година тя отпразнува платинения си юбилей, с който отбеляза 70 години на трона.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии