1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Ново проучване: Жените работят два месеца безплатно

Ново проучване: Жените работят два месеца безплатно

Пропастта се увеличава, след като жената има дете

 

Жените „работят безплатно близо два месеца“ годишно, според нов анализ, който разкрива 15% разлика в заплащането между половете и която се увеличава „драматично“, след като жените имат деца.

Жените на трудов договор във Великобритания печелят средно 29 684 паунда на година, в сравнение с 35 260 паунда на година, печелени от мъжете, според анализа на официални данни от Конгреса на профсъюзите (TUC), цитиран от Guardian.

TUC каза, че това означава, че жените работят безплатно в продължение средно на 54 дни.

Джереми Хънт е подложен на натиск да финансира повече безплатни грижи за деца в бюджета си, на фона на нарастващите твърдения, че хроничният недостиг на работници, изострен от ставане на майките у дома, е помогнал за подхранването на инфлацията. Въпреки това се смята, че той е отхвърлил варианта за удължаване на 30 часа безплатни грижи за деца на една и две години в Англия заради големите разходи.

„Работещите жени заслужават равно заплащане. Но при сегашните темпове на напредък ще са необходими повече от 20 години, за да се преодолее разликата в заплащането на жените и мъжете“, каза Пол Новак, генерален секретар на TUC. „Това просто не е достатъчно. Не можем да оставим още едно поколение жени да плащат неравенство.

Анализът на данните от Службата за национална статистика установи, че разликата между половете в заплащането е най-голяма за по-възрастните жени. Тези на възраст между 50 и 59 години имат разлика в заплащането от 20,8%, което се равнява на 76 дни в годината работа безплатно. Жените на възраст над 60 години имат разлика в заплащането между половете от 18,4%.

Като възможен знак за напредък, разликата във възнаграждението е много по-малка за по-младите възрастови групи. За 18-21-годишните е 0,6% (или 2 дни), а за тези на 22-29 години е 3,9% (или 14 дни).

Пропастта се увеличава, след като жената има дете, показва изследването.

„И двамата родители трябва да могат да споделят отговорността за грижите за децата си. Бащите и партньорите се нуждаят от по-добри права на добре платен отпуск. В противен случай майките ще продължат да поемат по-голямата част от отговорностите за грижата и  да поемат финансовия удар.“

„Грижите за децата и проблеми като менопаузата демотивират жените да вземат допълнителни часове, повишения и в някои случаи да останат на работа като цяло.“

Изследването на TUC установи големи различия в разликата в заплащането между половете в различните индустрии и региони. Жените, работещи в сферата на финансите и застраховането, страдат от разлика в заплащането от 31,2%, което се равнява на 114 дни, което означава, че на практика работят безплатно почти една трета от годината.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии