1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

Ново проучване: Жените работят два месеца безплатно

Пропастта се увеличава, след като жената има дете

 

Жените „работят безплатно близо два месеца“ годишно, според нов анализ, който разкрива 15% разлика в заплащането между половете и която се увеличава „драматично“, след като жените имат деца.

Жените на трудов договор във Великобритания печелят средно 29 684 паунда на година, в сравнение с 35 260 паунда на година, печелени от мъжете, според анализа на официални данни от Конгреса на профсъюзите (TUC), цитиран от Guardian.

TUC каза, че това означава, че жените работят безплатно в продължение средно на 54 дни.

Джереми Хънт е подложен на натиск да финансира повече безплатни грижи за деца в бюджета си, на фона на нарастващите твърдения, че хроничният недостиг на работници, изострен от ставане на майките у дома, е помогнал за подхранването на инфлацията. Въпреки това се смята, че той е отхвърлил варианта за удължаване на 30 часа безплатни грижи за деца на една и две години в Англия заради големите разходи.

„Работещите жени заслужават равно заплащане. Но при сегашните темпове на напредък ще са необходими повече от 20 години, за да се преодолее разликата в заплащането на жените и мъжете“, каза Пол Новак, генерален секретар на TUC. „Това просто не е достатъчно. Не можем да оставим още едно поколение жени да плащат неравенство.

Анализът на данните от Службата за национална статистика установи, че разликата между половете в заплащането е най-голяма за по-възрастните жени. Тези на възраст между 50 и 59 години имат разлика в заплащането от 20,8%, което се равнява на 76 дни в годината работа безплатно. Жените на възраст над 60 години имат разлика в заплащането между половете от 18,4%.

Като възможен знак за напредък, разликата във възнаграждението е много по-малка за по-младите възрастови групи. За 18-21-годишните е 0,6% (или 2 дни), а за тези на 22-29 години е 3,9% (или 14 дни).

Пропастта се увеличава, след като жената има дете, показва изследването.

„И двамата родители трябва да могат да споделят отговорността за грижите за децата си. Бащите и партньорите се нуждаят от по-добри права на добре платен отпуск. В противен случай майките ще продължат да поемат по-голямата част от отговорностите за грижата и  да поемат финансовия удар.“

„Грижите за децата и проблеми като менопаузата демотивират жените да вземат допълнителни часове, повишения и в някои случаи да останат на работа като цяло.“

Изследването на TUC установи големи различия в разликата в заплащането между половете в различните индустрии и региони. Жените, работещи в сферата на финансите и застраховането, страдат от разлика в заплащането от 31,2%, което се равнява на 114 дни, което означава, че на практика работят безплатно почти една трета от годината.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5