1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Глобалното пренасищане с газ може да достигне връх през следващите години

Свят

Търсенето на втечнен природен газ повиши цените и печалбите, стимулирайки вълна от инвестиции в сектора

  • Цените на природния газ се понижиха, тъй като светът се бори със свръхпредлагане след по-топла от очакваното зима.
  • По-топлата от обичайното зима намали търсенето на отопление и съответно на газ в ключови държави, консумиращи втечнен природен газ.

Неотдавнашният разцвет на втечнения природен газ повиши цените и печалбите, стимулирайки вълна от инвестиции в сектора. В момента се изгражда капацитет за втечнен природен газ на стойност над 150 млн. тона годишно, което бележи "рекордна вълна на разширяване", казва Morgan Stanley. За пазар, който в момента е над 400 млн. тона годишно, това представлява "значителен ръст на предлагането", съобщава CNBC. 

Снимка: iStock

"Очакваме свръхпредлагането на газовия пазар да достигне многогодишни върхове през следващите години", заявиха стоковите стратези на Morgan Stanley. 

Цените на природния газ в момента са 1,83 долара за MMBtu (метричен милион британски термални единици), което представлява спад от около 22% досега през тази година.

По-топлата от нормалното зима намали търсенето на отопление и съответно на газ в ключови държави, консумиращи втечнен природен газ. 

"Цените на природния газ в световен мащаб се понижават поради меките зимни условия в регионите на Северното полукълбо, като САЩ, Европа и Северна Азия", заяви пред CNBC Жи Син Чонг, ръководител на отдела за развиващите се пазари на газ и втечнен природен газ в S&P Global. 

Снимка: iStock

Получените в резултат на това по-високи от средните нива на съхранение оказаха "голямо влияние върху цените", които от октомври насам се движат в низходяща посока, добави той.

САЩ, които са най-големият потребител на втечнен природен газ в света, отчетоха най-топлата си зима в историята. Европа отбеляза втората най-топла зима в историята си. Подобно на това, средната температура в Япония тази зима също е била с 1,27 градуса по Целзий по-висока от нормалната и е втората най-топла зима в историята. 

Снимка: Getty Images

На месечна база референтните спот цени на природния газ достигнаха най-ниското си ниво през февруари - 1,72 долара за MMBtu По-ниските цени биха могли да създадат възможности за някои страни.

Какво означава това за различните държави?

"Страните в Европа определено ще се възползват най-много от тези ниски цени", казва Чонг. 

След ограничаването на доставките от страна на Русия вносът на втечнен природен газ в Европа нарасна до 35% от общия микс от газови доставки, като по-голямата част от него се закупува на спот цени. Ето защо по-ниските цени са от полза за поддържане на вноса на горива на достъпни цени. 

Други ключови бенефициенти са Индия и Югоизточна Азия, смятат от Morgan Stanley. По-ниските цени на втечнения природен газ са от най-голяма полза за Индия и Тайланд, тъй като вносът на газ съставлява 30-50 % от енергийните им доставки. Търсенето на газ в Индия е сред най-еластичните, което означава, че потребителите ще купуват повече при спад на цените. Тайланд е един от най-големите потребители на газ на глава от населението сред нововъзникващите пазарни икономики.

Въпреки че големият капацитет за съхранение на втечнен природен газ в световен мащаб подчертава неблагоприятните фундаментални фактори за цените, старши анализаторът на Rystad Energy Лу Мин Панг заяви, че търсенето може да се повиши, тъй като второстепенните и нововъзникващите играчи като Китай са привлечени обратно на пазара от ниските цени.

"Всички тези фактори изглежда сочат към минимална цена", каза Чонг.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии