1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Печалбата на “Роснефт” скача до 7,2 млрд. долара въпреки санкциите

Свят
 

„Роснефт“ съобщи, че продажбите на петрол през периода януари-юни са се увеличили с 5,7% на годишна база

Водещият руски петролен производител „Роснефт“ отчете 13% ръст на нетната печалба за шестмесечието в четвъртък до 432 млрд. рубли (7,22 млрд. долара), което според него е подпомогнато от строгия контрол на разходите, казва Reuters.

Руските петролни фирми са изправени пред санкции на Запада заради Украйна, които възпрепятстват световната им търговия и усложняват финансирането.

„Роснефт" беше под безпрецедентен натиск от неблагоприятни външни фактори и незаконни санкции“, каза главният изпълнителен директор Игор Сечин в изявление.

Русия видя отлив на западния бизнес след началото на това, което Москва нарича "специална военна операция" в Украйна на 24 февруари. Международна енергийна компания BP обяви през февруари, че се отказва от своя дял от 19,75% в „Роснефт“.

„Роснефт“ съобщи, че продажбите на петрол през периода януари-юни са се увеличили с 5,7% на годишна база, докато дългът ѝ е намалял с 12% в сравнение с началото на годината.

„Благодарение на високата оперативна ефективност и подходящите управленски решения успяхме да осигурим непрекъснатост на бизнеса и да демонстрираме стабилни резултати“, добави Сечин, дългогодишен поддръжник на президента Владимир Путин.

„Роснефт“ представляваше около половината от петролните и газови запаси на BP и една трета от нейното производство.

През юни Сечин каза, че BP все още остава най-големият частен акционер въпреки съобщението за оттегляне.

Тогава Сечин каза, че дивидентът на BP ще бъде преведен в специални сметки, без да дава подробности. Русия наложи капиталов контрол и ограничи трансграничните трансфери на чуждестранна валута, за да устои на санкциите, свързани с Украйна.

„Роснефт“ заяви, че BP все още има право на част от повече от 441 млрд. рубли (7,4 млрд. долара) за 2021 г.

„Финансовите резултати за първото полугодие на 2022 г. формират солидна основа за изплащане на междинни дивиденти и по-нататъшен ръст на общите плащания за 2022 г.“, се казва в него.

„Роснефт“ съобщи, че производството на въглеводороди през първото полугодие е достигнало 4,85 млн. барела петролен еквивалент на ден, което е увеличение от 1,5% спрямо предходния период "в сравним периметър", като се изключат активите, продадени през 2021 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии