1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Германия се готви за евентуална национализация на “Газпром Германия“

Свят
 

Създаденото холдингово дружество е с име "Осигуряване на енергия за Европа"

Германското правителство е създало холдингова компания, която да извърши евентуална национализация на "Газпром Германия", пише вестник Welt am Sontag, цитиран от БНР. 

Дружеството беше подразделение на "Газпром", от което руският газов монополист се отказа през април.

Тогава германският енергиен регулатор обяви, че ще администрира "Газпром Германия" - компания за търговия, съхранение и пренос на газ, в интересите на Германия и Европа, припомня Reuters.

Създаденото холдингово дружество е с име "Осигуряване на енергия за Европа" и е отговорно за инвестициите на компанията, пише вестникът, като се позовава на правителствен документ.

В документите се посочва, че целта на дружеството е "да гарантира сигурността на доставките в енергийния сектор".  Целта също така е "придобиването, държането и управлението на инвестициите на компанията", се казва в информацията на немското издание.

Управляващи директори са двама юристи от адвокатско дружество, което е отказало да коментира изтеклия документ при запитване от Welt am Sontag.

От германското министерство на икономиката са обявили, че са наясно със съществуването на холдинговата компания, както и че създаването й е било предпазна мярка за възможни действия по преструктуриране.

"Това е изключително единствено предпазваща институция, която в момента съществува само като корпоративна правна обвивка", обяснил говорител на министерството за Welt am Sontag.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии