1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Цените на самолетните билети вървят само нагоре - какво е поскъпването (ВИДЕО)

Цените на самолетните билети вървят само нагоре - какво е поскъпването (ВИДЕО)

Глобалното търсене на въздушни полети също бележи ръст от приблизително 22%

Световното търсене на полети най-накрая надхвърля нивата от 2019 г. В комбинация обаче с недостига на самолети означава, че авиокомпаниите ще бъдат ограничени в капацитета на седалките. А това от своя страна би довело до повишаване на цените на билетите, отбелязва Международната асоциация за въздушен транспорт.

Глобалното търсене — измерено чрез приходи на миля, прелетяна от пътници — скочи с почти 22% през февруари спрямо година по-рано, съобщи IATA.

Снимка: iStock

Възстановяването се увеличава в световен мащаб. Трафикът е 5,7% над нивата от 2019 г., а някои авиокомпании вече надминаха силните си периоди от преди пандемията. Региони като азиатския обаче изостават във възстановяването си.

Търсенето от пътници ще продължи да бъде силно, отбеляза Робърт Изом, главен изпълнителен директор на American Airlines Group Inc., на конференция на JPMorgan Chase на 12 март. По думите му, корпоративните пътувания също ще бележат ръст.

„Сега на този фон на търсенето, има ограничения за предлагането“, каза Изом и допълни, че производителите на самолети не са успели да изпълнят графика си.

Снимка: Ройтерс

Boeing Co. се бори да увеличи производството, въпреки ограничението, което Федералната авиационна администрация постави на 737 Max през януари, за да принуди производителя на самолети да обърне повече внимание на безопасността и качеството.

Компанията може да произвежда до 38 от своите самолети всеки месец съгласно ограничението, но не успява да постигне и този таргет. „Ройтерс“ съобщи, че производството на 737 Max е паднало под 10 през март.

Експлоатацията на по-стари самолети струва повече, отбелязва асоциацията, тъй като изисква повече поддръжка. По-трудно се набавят части за по-стари модели.

Освен това има недостиг на авиомеханици, което означава, че самолетът може да е на земята по-дълго в очакване да бъде свършена работа. За да компенсират и по-високите разходи, авиокомпаниите несъмнено ще се стремят да увеличат цените на самолетните билети.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии