1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Такси за багажи, места и застраховки: Наистина ли е по-евтино да пътуваме с нискотарифна компания?

Такси за багажи, места и застраховки: Наистина ли е по-евтино да пътуваме с нискотарифна компания?

Нека разгледаме колко всъщност е реалната цена на един полет с нискотарифните компании в момента

 

Нискотарифните авиокомпании са привлекателни за пътниците, защото предлагат много по-ниски цени от големите авиокомпании… или поне преди беше така. В последната година редица фактори като нуждата от възстановяване на бранша след локдауна и повишените цени на горивата, заради покачването на инфлацията, вдигнаха някои от допълнителните такси.

Наша проверка показва, че полет до Лондон от София по време на почивните дни през май месец може да струва около 200 евро в едната посока с големите превозвачи като Lufthansa, но същото пътуване с нискотарифната Ryanair е между 40 евро и 60 евро. Ако сте успели да си купите билети няколко месеца по-рано, може да сте ги открили и за малко по-малко, но билетите по 15 евро отдавна вече са в историята.

По същия начин билетите от София до Париж варират на цени от 100 до 200 евро с превозвачи като British Airways и Austrian Airways, а билет с Ryanаir или Wizzair за същите дати може да струва около 50 евро.

Примерите са много, но нека разгледаме колко всъщност е реалната цена на един полет с нискотарифните компании в момента, имайки предвид, че посочената сума е само за ръчен багаж.

Цени за багаж

Проверката показва, че цената на билет с нискотарифна компания на 25 май 2024 г. само с ръчен багаж е 47,99 евро. Ако изберете да добавите 10 кг. багаж струва 23,50 евро допълнително.  При още 20 кг. багаж добавяте още 35,74 евро.

Да кажем, че добавим чанта от 10 кг. Вече билетът ви струва 72,99 евро. Но не спираме до тук.

Време е да си запазите място, защото искате да стоите до семейството си. Цените тук варират между 2 и 13 евро в зависимост в коя част на самолета сте.

Следват такси

Стандартната застраховка струва 12,29 евро на човек, като включва медицински разходи до 2 500 000 евро. Защита на лични принадлежности с възвръщаема стойност 1500 евро, както и анулиране на полет – 3000 евро.

Разбира се има и застраховки с по-високо покритие. За 16,29 евро ще получите застраховка и за ценностите си, а ако пътувате често можете да си направите годишна застраховка за 37,29 евро.

И още

Нискотарифните компании не предлагат храна и напитки на борда, но има опция, когато си купувате билет да изберете някакви продукти от списанието на борда, включително подаръци, храна и напитки, и да платите по-малко за повече неща, ако предварително вземете кредит. Той струва между 5 и 20 евро.  

Снимка: БГНЕС
И така да теглим чертата:

  • Билет с ръчен багаж – 47,99 евро;
  • Багаж (10 кг) - 23,50 евро;
  • Избор на място – 6 евро;
  • Застраховка – 12,29 евро

Общо: 89,78 евро в едната посока

Според проучване на Mabrian Travel Intelligence цените на полетите са се увеличили средно с 31% в световен мащаб през последните 24 месеца. Въпреки това, докато цените на полетите на големите авиокомпании са се увеличили с 40%, а тези на нискотарифните авиокомпании само с 6% в периода 2020-2023 г.  

*Примерите показват приблизителни цени

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии