1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Бул. "Витоша" е сред най-скъпите улици в света

Наемът на търговски площи на централния столичен булевард достига 605 евро на квадратен метър на година

Булевард „Витоша“ в София е на 39-о място сред най-скъпите улици в света, показва индекс на консултантската компания Cushman & Wakefield, в който са включени 47 търговски улици.

Наемът на търговски площи на централния столичен булевард достига 605 евро на квадратен метър на година, като цените са с 10% надолу спрямо периода отпреди пандемията.

Те са обаче по-високи в сравнение с улици в Братислава, Манила и Лимасол. В сравнение с други големи улици в Централна и Източна Европа наемът на бул. „Витоша“ е по-нисък – на ул. „Калея Виктория“ в Букурещ, например, цените за квадратен метър на година достигат 604 евро. Наемите на ул. „Чопова“ в Любляна и на главната улица в Загреб „Илица“, също са по-високи в сравнение с бул. „Витоша“, съответно 698 и 873 евро.

Най-достъпното място в Европа за наем на търговски площи е улица „Македония“ в Скопие с 326 евро на квадратен метър на година.

Снимка: БГНЕС

„Пето авеню“ в Ню Йорк пък е най-скъпата улица в света за наем на търговски площи с 21 076 евро на квадрат на година. Тя успя да измести от първото място дългогодишния лидер в класацията, а именно главната търговска улица в Хонконг. Наемите там са с 41% по-ниски спрямо периода отпреди COVID-19 и достигат 15 134 евро на квадрат на година.

В топ три попада и „Виа Монтенаполеоне“ в Милано с 14 547 евро на квадрат на година, която е и най-скъпата търговска улица на Стария континент. „В десетката са също търговските улици в Токио, Цюрих, Сидни, Сеул и Шанхай.

Ръстът на наемите в световен мащаб е достигнал 2% спрямо миналата година, но нивата им все още са с 6% под предпандемичните равнища, показват данните на Cushman & Wakefield.

По време на пандемията Азиатско-Тихоокеанският регион беше най-засегнатият, като наемите там бележат спад средно със 17% заради затварянето на границите, което се отрази негативно на най-посещаваните от чуждестранни туристи дестинации.

Сходна е ситуацията и в Европа, където наемите са надолу с 8% спрямо нивата отпреди пандемията. Икономическото възстановяване беше забавено през тази година заради войната в Украйна, отбелязва консултантската компания.

Има и положителна тенденция – една четвърт от пазарите в региона или 13 от общо 52, включително улици в Рим, Осло, Виена и Милано, вече са се възстановили от забавянето заради пандемията от ковид.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии