1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

Бул. "Витоша" е сред най-скъпите улици в света

Наемът на търговски площи на централния столичен булевард достига 605 евро на квадратен метър на година

Булевард „Витоша“ в София е на 39-о място сред най-скъпите улици в света, показва индекс на консултантската компания Cushman & Wakefield, в който са включени 47 търговски улици.

Наемът на търговски площи на централния столичен булевард достига 605 евро на квадратен метър на година, като цените са с 10% надолу спрямо периода отпреди пандемията.

Те са обаче по-високи в сравнение с улици в Братислава, Манила и Лимасол. В сравнение с други големи улици в Централна и Източна Европа наемът на бул. „Витоша“ е по-нисък – на ул. „Калея Виктория“ в Букурещ, например, цените за квадратен метър на година достигат 604 евро. Наемите на ул. „Чопова“ в Любляна и на главната улица в Загреб „Илица“, също са по-високи в сравнение с бул. „Витоша“, съответно 698 и 873 евро.

Най-достъпното място в Европа за наем на търговски площи е улица „Македония“ в Скопие с 326 евро на квадратен метър на година.

Снимка: БГНЕС

„Пето авеню“ в Ню Йорк пък е най-скъпата улица в света за наем на търговски площи с 21 076 евро на квадрат на година. Тя успя да измести от първото място дългогодишния лидер в класацията, а именно главната търговска улица в Хонконг. Наемите там са с 41% по-ниски спрямо периода отпреди COVID-19 и достигат 15 134 евро на квадрат на година.

В топ три попада и „Виа Монтенаполеоне“ в Милано с 14 547 евро на квадрат на година, която е и най-скъпата търговска улица на Стария континент. „В десетката са също търговските улици в Токио, Цюрих, Сидни, Сеул и Шанхай.

Ръстът на наемите в световен мащаб е достигнал 2% спрямо миналата година, но нивата им все още са с 6% под предпандемичните равнища, показват данните на Cushman & Wakefield.

По време на пандемията Азиатско-Тихоокеанският регион беше най-засегнатият, като наемите там бележат спад средно със 17% заради затварянето на границите, което се отрази негативно на най-посещаваните от чуждестранни туристи дестинации.

Сходна е ситуацията и в Европа, където наемите са надолу с 8% спрямо нивата отпреди пандемията. Икономическото възстановяване беше забавено през тази година заради войната в Украйна, отбелязва консултантската компания.

Има и положителна тенденция – една четвърт от пазарите в региона или 13 от общо 52, включително улици в Рим, Осло, Виена и Милано, вече са се възстановили от забавянето заради пандемията от ковид.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии