1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Забавни факти за Европа, които може би не знаете

Топ 5

Континент на разнообразието- от най-голямата църква на земята до рицарски пингвин

Европа е не само най-старият, но вероятно и най-разнообразният откъм история и култура континент. От най-малкия град в света до най-голямата църква на земята и от рицарски пингвин до страна без комари, има стотици забавни факти за Европа. 

1. Лувърът е най-посещаваната атракция в Европа

Коя според вас е най-посещаваната атракция в Европа? Колизеумът? Айфеловата кула? Дисниленд Париж? Всичко това са близки предположения, но всъщност това е Лувърът в Париж. Той е посетен от рекордните 10,2 милиона посетители през 2018 г., докато Дисниленд в Париж достига близо 10 милиона. Чудесно е да знаеш, че толкова много фенове на изкуството се стичат, за да видят някои от най-емблематичните произведения на изкуството в света в Лувъра, пише trafalgar.com. Може би това е причината зад сдържаната усмивка на Мона Лиза…?

Друг забавен факт за Лувъра в Европа е, че дори и да отделите само 30 секунди за всяко произведение на изкуството, пак ще ви отнеме 35 дни, за да видите всяко произведение. 

Снимка: Reuters
2. В Исландия няма комари

Въпреки че в света има повече от 3000 вида комари, в Исландия изобщо няма такива. Учудващо, но се смята, че Исландия е напълно чиста от всякакви комари, благодарение на ниските температури и липсата на плитки езера, които комарите обичат. Така че, ако сте склонни към ухапвания от комари, по-добре се насочете към Исландия!

Снимка: iStock
3. На летището в Брюксел се купува повече шоколад, отколкото навсякъде другаде по света

Сигурно сте чували за белгийския шоколад. Той е известен като един от най-добрите шоколади в света и пътниците очевидно го знаят, тъй като летището в Брюксел продава повече от сладките неща, отколкото където и да било другаде на земята. Над 800 тона шоколад се продават всяка година на летището и ние знаем, че не можем да устоим да вземем кутия или две на път през Брюксел!

Снимка: Getty Image
4. Норвегия обяви пингвин за рицар

Знаете ли, че има пингвин по-аристократичен от вас? Един от любимите ни забавни факти за Европа е, че зоологическата градина в Единбург в Шотландия е дом на пингвин с рицарско звание на име Бригаден сър Нилс Олав III. Той е талисманът и главнокомандващ на норвежката кралска гвардия и е третият кралски пингвин, който служи. Първият пингвин сър Олав е служил между 1972 и 1987 г.

Снимка: iStock
5. Базиликата Свети Петър е най-голямата църква в Европа

Търсите впечатляващи църкви? Може би най-впечатляващата е базиликата Свети Петър във Ватикана, в Рим. С дължина 222 метра, ширина 152 метра, височина 137 метра и капацитет за 60 000 души, това е не само най-голямата църква в Европа, но и в целия свят. Изглежда подходящо църквата да е във Ватикана, дома на папата.

Снимка: Getty Image
6. Никога не дрънкайте с чаши в Унгария

Въпреки че може да сте свикнали да казвате наздраве и да дрънкате чаши с приятели, никога не трябва да правите това в Унгария. Този обичай датира от 1848 г., когато Австрия побеждава Унгария в революцията. Австрийците празнували, като дрънкали с бирени чаши, докато вдигали наздравици за победата. Оттогава унгарците не дрънкат чаши по време на наздравица. Вместо това трябва да кажете „Egészségedre“ и да погледнете унгарските си приятели в очите, преди да пиете.

Снимка: istockphoto.com
7. Чехия има най-много замъци в Европа

Обичате замъци? Ще обикнете и Чешката република. Страната има 932 замъка и 1187 величествени домове – това е повече от всяка друга страна в Европа. Дори и да посещавате един замък на ден, ще ви отнеме повече от 2,5 години, за да ги видите всички, така че по-добре започнете сега!

Снимка: Getty Image
8. Ще намерите най-високата сграда в Европа в Русия

Знаете ли, че най-високата сграда в Европа се намира в Санкт Петербург в Русия? Извисяващ се в небето като стъклен отломък, Lakhta Center е висок цели 462 метра. Има 87 етажа и със сигурност ще получите невероятна гледка от върха на тази невероятна сграда.

Снимка: btvnovinite.bg

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии