1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

Невероятни факти за Европа (2 ЧАСТ)

Свят

Вижте кой е най-малкият град и коя държава е с най-старо име

В предишна статия ви запознахме с някои интересни факти за Европа. Продължаваме със списъка от забани неща, които може би не знаете за континента.

1. В Европа се говорят повече от 200 езика

С десетки уникални култури и държави в цяла Европа има над 200 езика, които се говорят на континента, въпреки че само 24 са признати за официални езици на Европейския съюз. От 24-те три са определени като „процедурни“ езици, включително английски, френски и немски. Освен това най-разпространеният език, който се говори в Европа, е английският и 38% от европейското население го говори, пише trafalgar.com.

2. Норвегия има най-дългата брегова ивица в Европа

Съставена от зашеметяващи фиорди, скалисти острови и брулени от вятъра скалисти брегове, бреговата линия на Норвегия е най-дългата в Европа и втората по дължина в света (след Канада). Дълъг е над 100 000 километра и със сигурност ще имате невероятни приключения, изследвайки това скандинавско крайбрежие.

Снимка: Getty Image
3. Най-малкият град в Европа е в Хърватия

Един забавен факт за Европа е, че там се намира най-малкият град в света! Малкото градче Хум се намира в района на Истрия, северозападно от Хърватия, а населението е само 30 души. Освен с малките си размери, Хум е известен и с ракията от имел, наречена биска. Легендата гласи, че древните келтски друиди са оставили рецептата за биска в Хум преди около 2000 години. Друг интересен факт за Хум в Европа е, че по-голямата част от населението говори италиански, благодарение на близостта им до Италия.

4. Изграждането на La Sagrada Familia отнема повече време от пирамидите

Очарователната La Sagrada Familia на Антони Гауди в Барселона е истински архитектурен шедьовър... което обяснява защо отнема толкова време, за да бъде завършена. Докато изключителните древни пирамиди на Египет са били построени за 85 години, между 2589 и 2504 г. пр. н. е., La Sagrada Familia е била в процес на изграждане през последните 138 години. Строежът на известната базилика започва за първи път през 1882 г. и въпреки че Гауди не успя да види завършената си изключителна работа, Барселона се стреми да я завърши до 2026 г., за 100-годишнината от смъртта на Гауди.

Снимка: Getty Image
5. Дания има 7000 одобрени имена на бебета

Дания има някои необичайни закони за именуването на бебета. Новите родители трябва да кръстят детето си с едно от 7000-те предварително одобрени имена, като Бенджи или Моли. Творческото изписване на общи имена не е разрешено съгласно тези закони. Искате ли да кръстите детето си нещо уникално? Ще трябва да получите разрешение от правителството. Има и някои забранени имена, така че ако сте от Дания, дори не си помисляйте да кръстите бебето си Плутон, Анус или Маймуна. 

6. В Швейцария е незаконно да косите тревата си в неделя

В Швейцария не ви е позволено да косите тревата си, да строите каквото и да било, да миете колата си или да простирате дрехи в неделя. Швейцарците смятат, че неделя е ден за почивка и шумните и досадни домакински задължения не трябва да пречат на спокойствието на всички.

7. България е европейската нация с най-старо име

Може би знаете, че Република Сан Марино е най-старата независима държава в Европа (датираща от 301 г. сл. Хр.!), но друг забавен факт за Европа е, че България е най-старата европейска държава по име. Докато десетки страни в Европа са променили имената си през годините, България е останала със същото име, откакто го е приела през 681 г. сл. Хр.

8. 10 скандинавски села имат имена с дължина само една буква

Уелс може да има най-дългото име на град, но Скандинавия взема короната за най-кратките имена на градове. Има 10 села в Дания, Швеция и Норвегия, които имат имена с дължина само една буква. Повечето са наречени „Å“, което означава „малък поток или река“ на скандинавските езици, докато едно село е наречено „Ö“, което означава „остров“ на шведски.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии