1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

Бъкингамският дворец отказа да освободи останки на етиопски принц, погребан в Уиндзор през XIX в.

Свят

Кой е принцът и защо останките му са във Великобритания?

Служители в Бъкингамския дворец са отхвърлили искането за освобождаване на останките на етиопски принц, който е бил погребан в замъка Уиндзор през 19 век, съобщи BBC News.

Принц Алемайеху е роден през 1861 г. на Теводрос II, император на Абисиния (сега Етиопия), и пристига в Британската империя като сирак на седемгодишна възраст, след като е отведен от британски войници след битката при Макдала.

Бащата на Алемайеху се самоубива, за да избегне затвора след битката, а майка му умира по време на пътуването до Великобритания.

Кралица Виктория проявява интерес към младия принц и урежда образованието му. Алемайеху живее във Великобритания до края си, но умира от плеврит на 18-годишна възраст. Той е погребан в параклиса "Сейнт Джордж" на територията на замъка Уиндзор, 900-годишна кралска резиденция в Англия, която също е най-големият обитаван замък в света.

Потомците на Алемайеху призовават останките му да бъдат върнати в родината му. Един от потомците, Фасил Минас, каза пред BBC News, че Алемайеху не е трябвало да бъде погребан във Великобритания, защото това не е страната, в която е роден.

„Осъзнавайки отговорността да запазим достойнството на починалите, следователно, за съжаление, не е възможно да се съгласим с искането, но през последните години ние удовлетворихме исканията на етиопски делегации да посетят храма „Сейнт Джордж“ и ще продължим да го правим“, добавиха от двореца.

Това не е първият път, когато дворецът отхвърля искане за връщане на тленните останки на принца. През 2018 г., покойната кралица Елизабет II е отказала молбата на етиопския президент през 2006 г. Според етиопското посолство лордът Шамбелан е отговорил в писмо от името на кралицата, пишейки, че докато монархът е бил „за преместването”, идентифицирането на останките на принца не би било възможно.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5