1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

"Никой няма да пипа парите ми, докато не минат 21 г. от смъртта на последния ми внук"

Блясък

Историята на едно от най-старите наследства

 

Той нарича богатството си „златното яйце“ и не случайно в продължение на 92 години, като в малък инкубатор в облика на доверителен фонд то чака своите нови собственици в град Сагино, Мичиган. Черупката „се пропуква“ през 2011 г. и от нея излиза състояние на стойност до 110 млн. долара, което направи богати никому до този момент неизвестни хора, слагайки край на сагата с едно от най-странните завещания в историята на САЩ.

Снимка: en.wikipedia.org

„Златното яйце“ принадлежеше на някой си Уелингтън Бърт, баснословно богат дърводобивен магнат от Мичиган, който според разказите на съвременниците си е бил блестящ, крехък и ексцентричен в еднаква степен. Когато умира през 1919 г., на 87 години, той вече притежава многомилионно състояние, което всички очакват да остави на семсйтвото си и на различни благородни каузи, които подкрепя.

 

Но нещата не се развиват според очакванията… Никой не знае точно защо, но Бърт не действа по стандартния начин. „Кисел старец“, „отмъстител отвъд гроба“ – преките наследници остават с пръст в уста, а завещанието на Бърт се превръща в едно от най-старите, които адвокатите по наследство помнят .

 

„Златното яйце“, казва той - „Ще остане в гнездото си 21 години след смъртта на последния ми оцелял внук“.

Снимка: en.wikipedia.org

Последният от живите му внуци е Марион Лансил, а самата тя умира през ноември 1989 г., като по този начин започна обратното броене от 21 години, което приключва през 2011 г. Оттогава местен съдия, отговарящ за доверителния фонд, разглежда над 30 молби от хора, които искат да споделят плячката.

 

Местният вестник Saginaw News съобщава, че в края на проучванията 12 души си разделят богатството, което днес се оценява на стойност между 100 и 110 млн. долара след лихвите.

 

Бенефициентите образуват разнородна група, разпръсната от източното до западното крайбрежие на САЩ. Никой от 12-те не е чувал за Бърт, въпреки че най-големият от правнуците в групата е бил на 2 годинки, когато дядо му е починал.

Снимка: en.wikipedia.org

Сумата, която получават, варира значително според формула, договорена между семейни адвокати, която отпуска най-много пари на тези, които са най-близки по поколение на Бърт с най-малко братя и сестри. Най-голямото индивидуално наследство е 16 млн. долара, а най-малкото 2,9 млн.

За онези, които преди тях са лишени от каквото и да е богатство на Бърт, историята за наследството му е горчивина, а за други - проклятие. Шестте деца на Бърт, седемте внуци, шестте правнуци и 11 пра-правнуци не са получили нито стотинка, или защото са умрели, докато „златното яйце“ лежи спящо, или защото са били счетени за недопустими да получат парите.

За да налее сол в раната, Бърт оставя на собствените си деца сравнително нищожна годишна издръжка от едва 1000 долара годишно – същото, което остави на своя готвач, икономка и кочияш.

Най-малката от 12-те наследници, 19-годишната Кристина Камерън, която ще получи 3 млн. долара, както и сестра й Кори, казват пред Saginaw News, че имат смесени чувства относно неочакваната печалба, тъй като са видели болката, която то е причинило на предците им. Първи трябвало да ги наследи дядо й, но той умира две години по-рано. Тогава майка ѝ е става следващият наследник, но и тя почива на 50 години само няколко месеца по-рано.

„Предполагам, че всичко това, което се случи в рамките на една година, направи това да изглежда повече като проклятие“, казват Камерън. „Дядо ми беше доста развълнуван от това, а след това и майка ми беше доста развълнувана от това. Кори и аз не сме толкова развълнувани.“

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии