1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Никола Минков от Serpact: Основах агенцията след два фалита

Никола Минков от Serpact: Основах агенцията след два фалита

Историята на една от най-успешните SEO агенции в България започва от нереализирана футболна кариера

Историята му е от онези, които припознаваме като успешни. След 15 години, които е посветил на футбола и изграждането на спортна кариера, той прави рязък завой и днес е основател и изпълнителен директор на Serpact - компанията, основана с един-единствен фокус - SERP оптимизацията.

Агенцията е също единствена у нас, която е носител на престижните награди за SEO: European Search Awards и Global Search Awards.

Снимка: Евгений Милов

През 2011 г. Никола взима решение да остави футболната си кариера. Това се случва благодарение на съпругата му, която го мотивира да направи първите крачки. Те обаче се оказват ключови за професионалното му развитие.

Преди да създаде Serpact Никола има няколко бизнеса зад гърба си, които завършват с фалит. Безпаричието и очакването на първата му дъщеря са факторите, които оказват най-сериозно влияние за основаването на бизнеса.

Снимка: Евгений Милов

Преди 10 години Никола започва да се интересува от науката SEO. Посоката задава Борислав Арапчев, който е и негов партньор в Serpact. Компанията стартира през 2016 г., когато се присъединява и другият съдружник Дидо Григоров. 

„Към онзи момент не бях наясно до какво може да доведе оптимизацията на търсачки. Много бизнеси не поставят като приоритет SEO-то, не осъзнават, че тази услуга им помага да бъдат по-успешни“, казва Никола.

Неговите усилия от самото начало също са фокусирани върху прогресът на компаниите, а принципът, от който се води, е да бъде полезен. С това можем да си обясним и начина, по който подхожда към клиентите на агенцията – в един момент те се превръщат приятели.

„За да се грижим за един бизнес, ние трябва да го познаваме, да знаем историята му, да сме наясно с текущите му проблеми, успехи, цели, визия и всичко останало. Важно е също да познаваме и екипа, с който ще работим“, споделя Никола.

Снимка: Евгений Милов

Голям успех за него е, че бизнесът вече припознава значимостта на SERP оптимизацията. За целта и допълнителните инициативи, върху които работи компанията на Минков – събитието SERP Conf., също и Serp Acad.

„SEO индустрията имаше нужда от конференцията и заедно с екипа ми решихме да продължим делото на Огнян Младенов, който организираше инициативата до 2015 г.“, разказва Никола и допълва, че събитието е било показател за това, че SEO общността има своето силно присъствие у нас.

Serp Acad. пък е естествено продължение на всички, които искат да се развиват професионално в сферата. Академията стартира пилотно през 2022 г., като 71% от курсистите, завършили първия акредитиран SEO курс, имат успешно кариерно развитие. SERP Acad. отваря отново врати и през 2023 г. като организира нови модули.

За новото издание Serpact работи в партньорство със Стопанския факултет към Софийски Университет “Св. Климент Охридски”, също и с Българска Е-Комерс Асоциация.

„Ще променим модела на работа, ще го оптимизираме, така че да бъде по-ефективен. Истината е, че динамиката в SEO е голяма. Това, което знаеш днес, може да не бъде актуално утре“, подчертава експертът.

Снимка: Евгений Милов

Никола сподели и каква цел е заложила компанията му за 2023 г. Предстои реализирането на проекта Trackian – един проект, върху който екипът му работи вече 9 месеца.

Trackian ще даде възможност да се проследява и прогнозира ефективността на проектите в performance marketing канали като SEO, Facebook Ads, Google Search Ads, Google Display Ads, Email marketing и др.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии