1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

Модерният свят е базиран на знание, а знанията се придобиват скъпо

 

Основателят на Експат Капитал Никола Янков със съвети как да управляваме парите си във време на несигурност и в какво да инвестираме

Как да управляваме парите си във време на несигурност и в какво е удачно да инвестираме? Отговори на  този и още въпроси дава в третия епизод на Бизнес Видео Подкаст Никола Янков, управляващ съдружник в Експат Капитал. Той основава компанията през 2006 г., като преди това е заемал мениджърски позиции в международни компании. Никола завършва икономика на потреблението в университета Cornell в САЩ през 1994 г.

Повечето хора не се замислят какво се случва с парите им, а този въпрос трябва да се задава по-активно, смята икономистът.

„Инфлацията може би ще доближи 15% тази година. Това може да продължи още година-две, може и да е еднократен ефект, но ако човек не прави нищо с парите си, те ще се обезценят“, казва експертът и обяснява, че факторите, които са довели до нарастване на цените, са няколко - сред тях са монетарната политика на големите централни банки и силното ускоряване на цените на суровините.

Икономистът е категоричен, че все още нямаме обръщане на икономическия цикъл, но има индикатори, че това започва да се случва - разрешенията за строителство в Щатите започват да намаляват, има и увеличение на безработицата в строителния бранш. 

„Няма индикация за зверска рецесия, която се задава. Има охлаждане на икономическия цикъл, което ще бъде предизвикано от няколко неща“, казва Никола и добавя, че най-вероятно ще има рецесия, която ще започне през третото и четвъртото тримесечие на тази година, ще продължи и в началото на следващата, като няма да бъде катастрофална.

Стратегии за инвестиции

Правилният подход на човек, който има пари, е да се довери на професионалисти. Трябва да има и сериозно отношение. Има начин обаче човек да печели при падащи пазари. Що се отнася до инвестиции в злато и недвижимо имущество, например, Никола казва, че има активи, които са по-добро убежище от златото при растящи цени. А да инвестираш в имоти означава да поемеш голям финансов риск.

Инвестицията, в която е сигурен обаче, е тази в образованието – вместо да дадем 100 хил. евро за апартамент, можем да ги вложим в обучение в добър колеж. Образованието е това, което ни дава свобода, докато спестените пари свършват бързо.

„Модерният свят е базиран на знание. Ако нямаш знание, не можеш да бъдеш успешен човек. Системата е такава, а знанията се придобиват скъпо.“

В новия епизод на Бизнес Видео Подкаста гостът не пропусна да отбележи и новата инициатива на компанията, която управлява – на централно софийско кръстовище беше поставен „часовник на дълга“, който отмерва българския публичен дълг и по този начин се насочва вниманието на обществото към бюджетната политика на страната ни, особено с оглед потенциалното ни приемане в еврозоната.

Икономистът коментира пътя на България към еврозоната. По думите му поредица от правителства не са проявили политическа воля за интеграция. Страната ни губи от това да не е на голямата маса, където се взимат решенията. 

Още от разговора – в следващото видео:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии