По пътя на "еднорога" или как продължаваш напред, след като чуеш 60 пъти "НЕ"

По пътя на "еднорога" или как продължаваш напред, след като чуеш 60 пъти "НЕ"
 

Съоснователят на Payhаwk Христо Борисов споделя част от "рецептата" за това как се създава компания, която да бъде оценена на 1 млрд. долара

"Бяхме много отворени за това каква да бъде нашата компания. Знаехме, че искаме да е "софтуери и още нещо". Когато стартирахме имаше идея за това да се занимаваме със софтуер за здравеопазване или финанси. Избрахме второто, защото случващото се там бе много динамично и регулациите на европейско ниво позволяваха това".

Това каза съоснователят на първата компания еднорог в България Христо Борисов в първия епизод на най-ново начинание на екипа на businessnovinite.bg -  Бизнес Видео Подкаст.

В дните преди да заснемем пилотното видео обсъждахме кой да бъде първият ни гост и без особено колебание решихме това да бъде Христо Борисов, който заедно с колегите си показа, че и в България е възможно дадена компания да стартира от нулата и да намери своя път към пазарна оценка от над 1 млрд. долара(каквото е и определението за компания "еднорог").

Всичко това се случи, след като финтех компанията, която предлага улесняване на фирменото счетоводство чрез използване на програмируеми корпоративни дебитни карти обяви през март, че след последния рунд финансиране е набрала толкова капитал, че да бъде поставена в елитната група "еднорози", която в световен мащаб наброява няколко стотин компании.

Два месеца по-късно Payhawk продължава да се разраства като вместо планираните над 270 нови служители ще увеличи "човешкия си капитал"(както казва Борисов във видеото) на 430 до края на годината. Освен софтуерни разработчици, голяма част от новите служители ще се занимават с продажби, заради целите на Payhawk да се насочи към нови пазари.

"Ол ин"

Един от въпросите към Христо Борисов в Бизнес Видео Подкаста беше за това как в началото на съществуването на Payhawk, е успял да убеди успешни програмисти да дойдат в компанията за(първоначално) няколко пъти по-ниски заплати

На което той отговори, че "хората не си напускат компаниите, а мениджърите. Аз с тези хора съм работил години наред по различни проекти и когато имаш авторитета, защото си постигал цели,  и кажеш на тези хора, че имаш нова по-амбициозна цел те са готови да влязат "ол ин"(изцяло, рискувайки предишния си начин на живот и стандарт)"

Разговорът ни с Борисов се проведе след негово посещение в Барселона и Париж. Именно френската столица е мястото, където, в началото на месеца, компанията е открила последния си офис.

Такъв нов пазар освен Франция ще бъде и САЩ, където финтех дружеството вече е сформиралo екипа си и до края на годината се очаква да започne да предлага услугите си на американските компании.

Съоснователят на Payhawk коментира и това как се продължава напред след като над 60 пъти чуеш "не", от инвеститори, които с вложенията си да спомогнат за развитието на продуктите, които финтех стартъпът предлага.

За това кой е човекът подал му ръка, какво се е случило в първите пет дни от основаването на компанията и дали след като са станали "еднорог" са започнали да бъдат още по-търсени от кандидати за работа вижте във видеото по-горе.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст