1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Цените на енергията няма да се понижат до края на годината

За любознателността като добродетел и кой е най-възрастният студент в Стопанския факултет на Софийския университет

Гост на 24 май във втория епизод на Бизнес Видео Подкастът е деканът на Стопанския факултет към Софийския университет „Климент Охридски“ доц. д-р Атанас Георгиев. Освен със своята академична дейност Георгиев има сериозна експертиза в областта на енергетиката и е ръководител на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“.

Ето и някой от основните моменти в разговора:

„През последните години в Стопанския факултет ние много сериозно да успяхме включим бизнеса в нашите програми, като ги интегрираме. Това става по-най различен начин - гост лекции с казуси, състезания, стипендии. Всичко това показва 1 непрекъсната връзка между образование и бизнес. Нашият стремеж е да направим още по динамично този процес, да се отворим още повече и за чуждестранни студенти и за българи, които искат да се върнат тук“

Дори и да си над 60-годишна възраст не е късно да запишеш нова магистратура

Един от най-възрастните ни студенти е баща на моя състудентка. Неговият профил е инженерен, работил е в енергийния отрасъл. Той искаше да се върне в университета, за да може да допълни своите познания с икономически свързани с регулация, пазари, борсова търговия. Има доста други колеги, които след като са работили известен период от време постъпват отново на студентската скамейка за да допълнят и осъвременят своите познания. Едно от най-ценните  придобивки в магистърските програма е мрежата от професионалисти, които са избрали да учат дадена специалност. Дори и да си над 60-годишна възраст не е късно да запишеш нова магистратура, каза в подкаста ни доц. Георгиев.

За любознателността като добродетел

На моите деца също се опитвам да възпитавам любопитство за света около нас, защото ако не си любопитен не можеш да научиш интересни неща, няма да ти дойдат интересни идеи и в крайна сметка ще ти е по-скучно да живееш. Любознателността е добродетел, която човек трябва да развива.

Какви предизвикателства срещат младите учени в България

От  това, което разменяме с колеги като идеи като предизвикателства, младите учени на 1 място са под натиск от пазара на труда. Нашите студенти могат да си намерят много добре платена работа още 1, 2 и 3 курс заради това, че знаят поне един западен език. Ако имат компютърни умения, това ги прави много търсени в пазара на услуги и университета като работодатели 1 изследователски институт като работодател. Има голямо предизвикателство университетът да предложи нещо по добро от към финансова страна на всеки, който иска да се развива като университетски или изследовател в институт.  В момента има по-скоро дефицит не кой да предаде, а на кого да се предаде, отговори доц. Георгиев на въпрос, дали студентите има към кого да се обърнат ако потърсят развитие на своите качества.

Трудно ли се става студент

През последните години конкуренцията за влизане в университетите не е толкова голяма, колкото беше преди 20 и повече години. От друга страна завършването на университета не е толкова лесно. Т.е. ние преминахме към модела на Германия и други държави, не е трудно да станеш студент, но е трудно да завършиш. В момента около 2/3 от бакалаврите завършват своите програми.

Новото поколение студени са доста добре с технологиите, те имат по-прагматичен поглед върху живота и имат по-малко стереотипи. Те са по-активни в търсенето на професионална реализация.

Спирането на руския газ и предизвикателствата пред България

Това, което виждаме в момента е, че всяка държава сама за себе си решава въпроса как да се справи с осигуряването на доставките си за своите национални и частни компании, каза Атанасов по повод разнобоя в ЕС относно начините за заплащане на руския газ.

В ЕС има механизъм за координация по отношение на закупуване на общи количества газ, но е въпрос на време да видим дали той ще сработи и дали ще има откъде всичките тези държави да намерят алтернативен източник на синьо гориво.

Цените на енергията няма да се понижат до края на годината

Не се наемам да правя прогнози, но като гледам фючърсите на енергийните пазари те показват, че до края на годината ценовите нива няма да спаднат. По отношение на това дали ще се повишат отношение има конфликтът в Украйна, намирането на алтернативни доставчици и на трето място е всъщност каква ще бъде икономическата активност в света.

И още:

Какво щеше да стане ако руският газ беше спрял по-рано?

Ще успеем ли да се справим през идващата зима без доставки от Газпром?

Какво е мястото на възобновяемите източници в енергийния микс на България

Налагането на данък върху свърх печалбите на енергийните компании е контрапродуктивно и може да доведе до отлив от инвестиции

Държавата трябва да започне да се оттегля от енергиния сектор и да остави неговото развитие в ръцете на частния сектор.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии