Михаил Кръстев: За еврозоната бяхме готови към 2018 г., сега не сме (ВИДЕО)

Михаил Кръстев: За еврозоната бяхме готови към 2018 г., сега не сме (ВИДЕО)

Ако София беше държава, тя би била средно богата европейска държава, казва икономистът

 

"За еврозоната бяхме почти готови към 2018 г. От тогава насам не сме готови. Изпълнявали сме изискването за инфлацията преди 2018 г., от 6 години не можем да постигнем нужното ниво. Твърденията, че ще влезем тази година в еврозоната бяха само политическо говорене", каза в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст икономистът Михаил Кръстев. 

"Докато сме се фокусирали само върху инфлацията и си мислим, че само тя трябва да стигне някакво ниво, за да влезем в еврозоната, всъщност сме на прага да не изпълним другия важен критерий, а именно дефицит до 3%. Причината е, че България приема пореден бюджет с 3% дефицит, но ние виждаме, че не изпълняваме бюджетите. Има големи притеснения за това как се развива в момента финансовата рамка и е възможно да надхвърлим дефицита от 3%", каза още Кръстев.

Според него, ако София беше държава, тя би била средно богата европейска държава. "Но София не е България. Има много изоставащи области в България. От тази гледна точка статистиката за заплатите е доста изкривена. Затова ръстът на заплатите не бива да ни успокоява, а трябва да го разгледаме по-задълбочено", добави той.

Според икономиста, една от най-изоставащите области е Благоевград. Транспортните коридори в тази област, начело с магистрала "Струма", просто не се осъществяват. А тези коридори са важни за икономиката ни. Това, че не ги развиваме е една от причините да не ни приемат в Шенген по суша, категоричен е Кръстев. 

По думите му цените на имотите растат заради инвестирането в тях. България няма добре работеща фондова борса и хората, които разполагат с добри пари предпочитат вместо да ги слагат в депозит с почти нулева лихва, да ги инвестират в имоти, защото нямат други опции за инвестиции, каза икономистът. 

Повече вижте във видеото

Бизнес Видео Подкаст