1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

"Има риск за олиото": Защо увеличение на цените не бива да ни изненадва (ВИДЕО)

"Има риск за олиото": Защо увеличение на цените не бива да ни изненадва (ВИДЕО)

Анализаторът Преслав Райков коментира дали ще бъдат удължени ограниченията срещу вноса на украинско зърно у нас

 

Пазарите на зърно тепърва ще се сблъскат със спад на цените – в България сме в заблуда, че трендът е обратен. Рекордните цени на слънчогледа не бяха устойчиви. Това каза в Бизнес Видео Подкаст финансовият анализатор Преслав Райков.

Експертът коментира темата в контекста на забраната за внос на зърно, мляко, месо и други храни с произход от Украйна.

Въпросът, който стои на дневен ред, е ще има ли удължаване на ограничителните мерки срещу вноса на украински земеделски култури у нас след 15 септември - датата, на която би трябвало да отпаднат.

По-рано подобно решение взеха също Полша, Унгария, Словакия и Румъния, въпреки че търговската политика на ЕС е в правомощията на Европейската комисия.

„Тази забрана е в разрез с пазарната логика. Тя беше инициирана от големите страни агропроизводителки“, коментира Райков.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мотивите за решението бяха свързани с твърдения за качеството на културите от Украйна, което е занижено, а също и с безконтролния внос.

„Това не отговаря на реалността. Зърното от Украйна е на световно ниво, тъй като страната е основна износителка“, поясни експертът.

Погрешно е също разбирането, че при ограничение на вноса ще се търси повече местната продукция, от което ще видим повишение на цените. Логично следва и въпросът как забраната рефлектира върху земеделските производители, преработвателите и разбира се, върху потребителите у нас.

„Хората, които произвеждат и работят цял живот бях подведени от хората, които правят политика и имат други намерения“, казва анализаторът.

Преработвателите обаче се нуждаят от повече отколкото пазарът може да им осигури. Земеделските производители могат да произведат най-малко 2,2 млн. тона слънчоглед, например. При това за сезон. При една добра реколта или година това са максималните количества за страната ни, която се нуждае от приблизително два пъти повече суровина, за да произвежда.

„Да не забравяме, че България е лидер по износ на белени слънчогледови семки в света, като индустрията осигурява заетост на няколко хиляди души и движи и икономиката ни. Преди войната ние внасяхме от Румъния и Молдова. След това Киев се отвори за европейските пазари и всички оцениха високото качество на украинското зърно“, обяснява Райков.

По думите му, жертви на тази антипазарна мярка са бизнесите в сектора, които са поставени в ситуация да променят цени, включително и за крайните потребители, а някои дори са принудени да затварят, защото не могат да обезпечат дейността. Това се случи и с най-големия преработвател на слънчоглед в България „Олива“, който затвори заради липса на суровина.

Снимка: iStock

Това може да засегне и малките производители, категоричен е Райков, а рискът да се повишат цените до нас като потребители става все по-голям.

 

Всичко, което се случва, може да се обвърже със световните пазари на зърно, за които обаче значение има и споразумението между Русия и Украйна, което беше сключено през изминалата 2022 г. за износ на украинско зърно през Черно море, и от което Москва се отказа през юли тази година.

Въпросът дали Русия ще се върне към зърнената сделка беше ключов и на срещата между президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Сочи в началото на септември.

При какви условия Москва би се върнала към споразумението?

„Вероятността това да се случи е изключително малка“, казва анализаторът. Русия даде ясни сигнали, като дни преди срещата в Сочи руската страна извърши обстрел по украински пристанища.

Снимка: Преслав Райков, личен архив

„Путин цели унищожаване на инфраструктурата. Няма как това да бъде знак за връщане към сделката“, категоричен е Райков.

Условията за възстановяване на транспортните коридори, на които Русия държи, са ясни – страната продължава да настоява за присъединяването на „Агрибанк“ към системата Swift – нещо, което и Европа, и Украйна отхвърлят твърдо.

Снимка: iStock

Колкото до добивите на зърно, и Москва, и Киев са лидери и тази година отчетоха рекордни нива, включително на производство на пшеница, слънчоглед и царевица.

Вижте повече в Бизнес Видео Подкаст: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии