1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Пшеницата поскъпва след новите руски атаки по украински пристанища

Свят
 

Това се случва след пет поредни сесии на ценови спад

Пшеницата поскъпва с близо 5% в началото на днешната търговия, след като подновените руски атаки срещу съоръжения на украински пристанища в Одеския регион, подновиха опасенията относно доставките.

Към 09.00 часа българско време фючърсите на пшеницата на Чикагската стокова борса се повишават с 4,84%, поскъпвайки за пръв път след пет поредни сесии на ценови спад от близо двуседмично дъно, достигнати по време на търговията в понеделник.

"Говори се за нови руски атаки срещу зърнената инфраструктура на река Дунав, ограничавайки възможността Украйна да използва помощта от европейските държави, за да продава зърно на чуждестранни пазари. което води до повишение на цените", заяви пред Ройтерс базиран в Сингапур търговец на зърно. 

Русия атакува с дронове преди изгрев слънце в сряда пристанищни съоръжения и силози за зърно в района на Южна Одеса, съобщиха местните власти.

"Силите за противовъздушна отбрана работиха без прекъсване почти три часа над района на Одеса", написа в Telegram Южното оперативно командване на Украйна.

Областният губернатор на Одеса Олех Кипер каза, че на пристанището са избухнали пожари и служители на спешната помощ бързат да ги потушат.

Военновъздушните сили казаха, че дроновете са били насочени към пристанището на река Дунав -  Измаил, което придоби по-голямо значение след руската инвазия и атаките срещу украинските пристанища на Черно море и Азовско море. 

Удари от руски дронове през нощта причиниха "сериозни" щети на украинското пристанище Измаил на река Дунав, каза пред Ройтерс източник от индустрията. Украинското министерство на обраната потвърди, че при руската атака е била повреден зърнена инфраструктура на пристанището на река Дунав - Измаил. 

"Още един подемник в пристанището на Измаил, област Одеса, беше повреден от руснаците. Украинското зърно има потенциала да изхрани милиони хора по света. Украинското зърно има потенциала да изхрани милиони хора по света. Русия обаче избра пътя на убийствата, глада и тероризма“, написа министерството на платформата за съобщения X, известна преди като Twitter. 

Сергей Братчук, говорител на Украинската южна доброволческа армия, каза пред Канал 24, че вероятната причина за последната атака е фактът, че някои чуждестранни кораби са се осмелили да пренебрегнат заплахите на Русия и са продължили да се движат към украинските пристанища. 

Пристанището, което е от другата страна на реката, граничеща с членката на НАТО - Румъния, служи като основен алтернативен маршрут на Украйна за износ на зърно, откакто Русия наложи отново фактическата си блокада на черноморските украински пристанища в средата на юли.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии