1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Русия спира участието си в черноморската сделка за зърно

Свят

"Фактически черноморските споразумения престанаха да важат днес", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Русия спира участието си в сделката за износ на зърно в Черно море, съобщава Reuters. 

Снимка: Reuters

Сделката, постигната с посредничеството на ООН и Турция миналия юли, имаше за цел да облекчи глобалната продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано от конфликта между Русия и Украйна, да бъде изнесено безопасно.

Тя беше удължавана няколко пъти, но трябваше да изтече в понеделник. Русия от месеци твърдeше, че условията за удължаването не са изпълнени.

Снимка: БГНЕС / EPA

"Фактически черноморските споразумения престанаха да важат днес", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

„За съжаление частта от тези черноморски споразумения, касаеща Русия, не е изпълнена досега, така че действието им е прекратено.

Москва отдавна се оплаква, че остават пречки пред нейния износ на зърно и торове, въпреки че те не са били пряко санкционирани от Запада, и представи поредица от искания, които според тях не са били изпълнени.

Снимка: БГНЕС

Веднага след като руската част от договореностите бъде изпълнена, руската страна ще се върне към изпълнението на тази сделка“, каза Песков.

Той обяви, че решението да не се подновява сделката не е свързано с атаката на моста между Русия и Крим, която той нарече "терористичен акт" и обвини Украйна.

Снимка: БГНЕС / EPA

Украинските военни предположиха, че атаката може да е някаква провокация от страна на самата Русия, но украинските медии цитират неидентифицирани източници, които казват, че Службата за сигурност на Украйна стои зад инцидента.

"Това са абсолютно несвързани събития. Още преди терористичната атака позицията беше декларирана от президента Путин", каза Песков.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии