1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Експерт: Рано е да говорим за спад в цените на имотите през 2023 г.

Търсенето на жилища зависи от увереността на купувачите, казва Георги Павлов

 

Изпратихме година, белязана от войнa, енергийна криза, рязко покачване на лихвените проценти от страна на централните банки и редица икономически сътресения след COVID-19, но секторът на недвижимите имоти е сред тези, към които има непрестанен интерес.

Изминалата 2022 г. беше период на преход за пазара на недвижими имоти  – можем да я разделим на две части - пазарът имаше пикова точка на активност и на цени, но постепенно започна успокояване в сектора. Това каза в Бизнес Видео Подкаст Георги Павлов, изпълнителен директор на Realto Group.

Войната в Украйна доведе до затруднения в доставката на стомана и арматурно желязо, както и до значително повишение в цените на строителните материали. Въпреки това сделките с недвижими имоти отбелязаха ръст през първото тримесечие спрямо същия период на 2021 г.

В началото на втората половина на 2022 г. се усети, че търсенето намалява. Въпреки това обаче все още сме близо до пика, който се наблюдаваше през второто тримесечие на миналата година.

„Имаме две последователни тримесечия на спад, но сме достигнали най-високите нива през последното десетилетие, така че нивото на активност продължава да бъде високо в сравнение с предишни години“, поясни експертът и допълни, че тенденциите са в посока по-балансирано представяне на пазарите.

Според Павлов фактор за продължаващата активност в имотния сектор е, че жилищата в България продължават да са достъпни в сравнение с други европейски страни – не се наблюдават и резки скокове на лихвите по жилищните кредити у нас, а те остават сред най-ниските в Европа към момента.

Видяхме вече пика в цените на имотите, но е трудно е да се предвиди какъв спад ще има тепърва – имаме фактор инфлация, при това двуцифрена“, отбеляза експертът.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии