1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Икономист разкрива какви проблеми ще ни донесе Бюджет 2023 (ВИДЕО)

Ако не променим нещата в политиката и икономиката, скоро няма да влезем в еврозоната, категоричен е Михаил Кръстев

"Все още не можем да кажем, че инфлацията в глобален мащаб се успокоява. Виждаме, че ЕЦБ и Фед продължават да покачват лихвите, за да овладеят ситуацията. Правителствата и банките не успяха да предвидят тази ифлация като дългогодишен феномен, те смятаха, че ще има временен ефект. В същото време тя беше стимулирана от политиката за ниските лихви и огромното парично предлагане, което вкарваха в обращение. Да, инфлацията намалява, но не можем да кажем, че сме се справили вече с нея", това каза в Бизнес Видео Подкаст икономистът Михаил Кръстев.

По думите му в този труден период България има късмет, че в банковата ни система има прекалено много налични пари. Охлаждането на кредитирането, което се наблюдава в европейските държави, тук не се наблюдава точно по тази причина. Покачването на лихвите в Западна Европа ще продължи до тогава, докогато централните банки видят, че икономиката не може да издържа вече, добави той.

Според него западните потребители могат да си позволяват все по-малко неща. "Хората обедняват и това се вижда много ясно в Германия. И това не е ефект от войната в Украйна или от друго нещо, това е последствие от дългогодишната политика на централните банки и правителствата. У нас хората също обедняват, но в същото време пандемичното явление с вкарване на парите на българите в депозити, продължава", обясни икономистът.

Според Кръстев най-важната инвестиция, е инвестицията в знание. "Ако човек иска да инвестира пари в нещо, нека отдели 100 часа, които да посвети на това да се информира по дадената тема. Нека след това той да може да вземе информирано решение за инвестиция в конкретния актив. Когато не правим информирано решение, а следваме някаква тенденция, обикновено това не е в наша полза", каза още той.

Кръстев е категоричен, че Бюджет 2023 е пълен с пробойни. Този бюджет е изключително оптимистичен. Разходите, които са направени в него са недалновидни. По време на стагфлация не може да си позволим такива харчове, смята той. 

"Стимулирането на потреблението на горива чрез помощи и изливането на пари за енергийни помощи само напомпаха инфлацията. Това бяха проинфлационни мерки. Затова инфлацията у нас е по-голяма от тази в другите европейски държави, затова и няма да влезем в еврозоната скоро", категоричен е Кръстев.

Според него, за да влезем в еврозоната от 2025 г. както се говори, трябва да поискаме конвергентен доклад от ЕС през пролетта на 2024 г., а ние до тогава няма да отговаряме на условието на инфлацията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии