1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Балин Балинов: Както се грижим за домовете си, така трябва да се грижим и за природата

Балин Балинов: Както се грижим за домовете си, така трябва да се грижим и за природата

400 язовира имат нужда от ремонт, отделени са пари, но нищо не е направено до момента, казва експертът от "Грийнпийс- България"

"Връзката ни с природата е най-естественото нещо за нас, хората. Въпросът е в какво състояние се намира тази природа, екопътеките, плажовете, няма ли прекалено замърсяване? Отговорът е - да. Замърсяването нараства с всяка изминала година", обяви Балин Балинов от "Грийнпийс" - България в Бизнес Видео Подкаст на businessnovinite.bg. 

"От средата на миналия век, производството на еднократна пластмаса расте главоломно. Това е бизнес за милиарди, който планира да расте. Като следвствие на това, ние ще виждаме все повече замърсени гори, планини, плажове. Хората обичат да прекарват свободното си време в планината, но отиват там с храна, пакетирана и нямат този рефлекс да си приберат отпадъците. Така че когато ходим някъде и носим храна, нека си прибираме отпадъка. Както хората искат домовете им да са чисти, така трябва да разсъждават и за природата, защото и тя е наш дом", каза още Балинов.

По думите му за щастие има много хора, които носят в багажниците чували и когато видят някъде боклуци, ги събират.

Освен елементарните неща в ежедневието ни като това да гасим лампите, когато излизаме от стаята, Балинов посочва и това хората да бъдат бдителни към течове по канализационната система, защото освен, че се хаби вода, това увеличава и сметките ни за вода. Освен това е важно да учим децата си от ранна възраст да опазват природата и да живеят зелено. 

"Използваме все повече енергия от слънце и това е напредък за страната ни. Това е бъдещето - енергия от природни източници. Всички централи, които работят с изкопаеми горива, представляват проблем за климата и трябва те да останат в миналото, ако искаме да подпомогнем планетата ни в борбата с глобалното затопляне. Затова ни е необходим този енергиен преход", каза още експертът.

Той е категоричен, че все повече домакинства оценяват ползването на енергия от слънце. "Виждаме много къщи вече ползват соларни панели. Сега има и програми, по които може да се кандидатства за такива панели, за да могат домакинствата да се възползват от слънчевата енергия, без да се налага да инвестират много пари. Хората, които вече ползват енергия от ВЕИ споделят, че месечните им сметки са намалели значително. Моят съвет е, ако се чудите дали да сложите панели, поговорете с хора, които вече имат такива", добави Балинов. 

Според него, България може да се освободи от въглищните централи и преди 2030 г., когато е крайния срок за това. Това би станало, защото енергията от тези централи в един момент ще стане прекалено скъпа.

"Като цяло язовирите у нас са в добро състояние и нивата им са добри. Около 400 язовира са имали нужда от ремонт, отделени са пари, но нищо не е направено до момента. Очаквам тепърва да се работи в посока подобрение на водемите", допълни Балинов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии