1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Българите вече не търсят толкова жилища с 3 стаи

Недвижими имоти

Това прогнозира в председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев

Тази година на пазара на жилищни имоти в България се очаква засилен интерес към покупката на по-малки жилища с инвестиционна цел. Това прогнозира в председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) Добромир Ганев, цитирани от БТА.

Снимка: НСНИ

По негови думи на пазара се очаква да излязат по-малки инвеститори, които да направят вложения в едно или две жилища, с цел след това да ги продадат. Това е обвързано с очакването за покачване на доходността от отдаване под наем на жилищни имоти, което ще е обусловено от намаляването на темповете на растеж на продажните цени на имотите и повишаването на наемните цени в големите градове.

Средната доходност при отдаване на жилища под наем в големите градове в момента е минимум около 2-3%, коментира Ганев.

От НСНИ прогнозират тази година спад на ръстовете в цените на жилищата. Евентуално намаление ще има в отделни случаи - некачествени и неподдържани имоти, които не са на добри локации, допълни председателят на Сдружението.

Към средата на тази година ще видим по-голям интерес отново към по-малките жилища, коментира председателят на НСНИ. Той отбеляза, че последните няколко години са били доста активни за хората, които са искали да сменят по-малкото си жилище с по-голямо заради COVID-19 ограниченията.

По негови думи тази година, с очаквания по-малък обем на сделките, вероятно на пазара ще излязат инвестиционно настроени хора - малки инвеститори, които вероятно ще имат интерес към придобиването на едно или две по-малки жилища с цел последваща препродажба за сметка на досегашния интерес към покупките на жилища с две или три спални и предприемачите ще трябва да бъдат внимателни при проектирането на своите нови сгради заради леката промяна в нагласите на купувачите в посока по-малки жилища, посъветва експертът строителния бизнес.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии