С какво никога да не правим компромис, когато купуваме имот?

С какво никога да не правим компромис, когато купуваме имот?

Ето някои от най-важните правила при избора на жилище

 

 Не веднъж сме чували израза „Всичко е въпрос на локация“, когато става дума за имоти. Но оказва се не това е първото нещо, за което брокерите казват, че не бива да правим компромис, когато купуваме имот. 

  • Кое е най-важното при избор на имот?
  • За какво да внимаваме, когато купуваме старо строителство?
  • И още съвети при покупка на жилище - businessnovinite.bg потърси една от големите агенции за недвижими имоти у нас.  

С какво никога да не правим компромис при покупка на имот? 

Най-вече с качеството на строителството, коментираха за businessnovinite.bg от Адрес, една от големите агенции за недвижими имоти у нас. „В дългосрочна перспектива цените на имотите винаги растат. Затова е важно след 10 години вашето жилище да е увеличило цената си“, казват брокерите.

А това е гарантирано единствено при действително качествен продукт. 

А локацията? 

 Повечето хора не са готови да излязат от районите, в които биха искали да живеят, други – най-вече семейства с малки деца, не могат да си позволят компромис с площта.  Възможните компромиси зависят основно от профила на съответния човек и неговите нужди и приоритети. 

„ Ако даден клиент има определен бюджет за покупката, но не може да намери желания имот срещу тази сума, обичайно прави компромис с цената, за да се сдобие с това, което наистина иска. Ако има тази възможност обаче. 

Снимка: iStock

Клиентите, които не могат да си позволят тази стъпка, просто се лишават от някое от останалите си изисквания“, казват от Адрес . Рядко обаче това е локацията – максимата, че мястото е най-важното за един имот, не е случайна. Обикновено тези купувачи избират по-малък имот, например. Или такъв, чието  разпределение не е толкова функционално. 

Най-често се увеличава размерът на кредита, вместо да се направи компромис
  

Практиката показва, че най-често хората, които купуват за лично ползване, държат на комфорта си, а това е стъпка с дългосрочен отзвук. Затова по-скоро пристъпват към увеличаване на първоначално планирания бюджет посредством по-голям кредит, вместо да направят компромис с района или площта.

Снимка: iStock
Инвестиционно настроените купувачи лесно правят компромис с нещо друго без да променят бюджета си – те просто калкулират по-ниската си доходност впоследствие, казват още брокерите.

Какви са съветите на брокерите преди да купим имот?

Преди да купим имот е добре да си представим един свой ден в жилището, което купуваме. Дали отговаря ли на нуждите ни, удобно ли е като локация, има ли къде и как да пазаруваме, спортуваме, има ли къде да излизат  децата. "Отделно от това да не забравят дългосрочните фактори – перспективен ли е районът, качествена ли е сградата", казват от Адрес.

И нещо много важно, ако купуваме старо строителство - да проверим дали документацията му е изрядна. "Ако нямат много близък поглед върху пазара, ползването на външен консултант би им спестило много излишни затруднения", съветват брокерите.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст