1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

„Втори дом в Европа“: Ето къде са най-желаните места за покупка

Недвижими имоти
 

През изминалата година пазарът на недвижими имоти в Европа е нараснал с 5,6% на фона на продължаващото търсене

Независимо дали тръгвате „на лов“ за ваканционен имот или искате да инвестирате парите си във втори дом, за да направите спестявания докато акциите се движат с луди темпове нагоре-надолу, ще се сблъскате с изобилие от обяви.

От достъп до супер вкусна храна и богата култура до зашеметяваща природа - на Стария континент има по нещо за всеки… за купувачите на имоти също!

През изминалата година пазарът на недвижими имоти в Европа е нараснал с 5,6% на фона на продължаващото търсене, според ново проучване на международната агенция за недвижими имоти Knight Frank. Междувременно възвръщаемостта от наеми в най-търсените ваканционни дестинации в региона продължава да расте.

„За собствениците на второ жилище европейските градове предлагат култура и добро качество на живот, докато за инвеститорите осигуряват силна заетост от наематели и сравнително ниски разходи за закупуване“, казва Кейт Еверет-Алън, ръководител на международното жилищно проучване в Knight Frank, пред CNBC.

Ръстът идва, тъй като инвеститорите търсят активи за убежище на парите си и инвестиции, генериращи доход, докато инфлацията расте.

И все пак, както при всяка инвестиция, закупуването на имот е голям финансов ангажимент.

Най-скъпите, но и най-желани места за покупка на имот

Помислете дали да хвърлите око на вечно примамливите градове в Западна Европа.

Столицата на Германия - Берлин отбеляза най-силния ръст на цените през годината до юни 2022 г., като имотите от висок клас поскъпнаха средно с 12,6%.

Годишният ръст поставя темпа на растеж на германската столица доста по-напред от този на други големи градове като Ню Йорк (7,3%), Хонг Конг (3,1%) и Лондон (2,5%).

На други места поскъпването на цените на имотите е силно и през тази година тези от висок клас са в Единбург (11,2%), Дъблин (10,2%), Цюрих (10,2%) и Париж (8,9%).

Продължаващото нарастване на цените в най-добрите градове в региона идва, тъй като темповете на растеж на световния пазар на имоти се забавят на фона на нарастващите лихвени проценти и помрачаващите се икономически перспективи.

Снимка: Jon Nurse

Според Knight Frank забавянето все още не се е отразило върху цените на имотите като луксозният сектор се оказва особено издръжлив.

Покупката на имот в чужбина обаче не минава без предизвикателства. Преди да се впуснат в покупка в чужбина, бъдещите купувачи трябва да вземат предвид валутните курсове, местните ипотеки и данъциte, разходите за собственост и продажба, както и всички ограничения за чуждестранните собственици.

Снимка: iStock
Най-добрите места за закупуване на имот, с цел даване под наем

Ако търсите имот за закупуване с цел отдаване под наем, най-добрите ваканционни дестинации в Европа може би най-добре ще отговарят на изискванията като Средиземноморското крайбрежие е вечен фаворит за летовниците.

В допълнение към горните съображения има няколко други фактора, които трябва да имате предвид, когато купувате ваканционен дом за отдаване под наем. Те включват най-вече подходящо местоположение както по отношение на близостта до местните удобства, така и по отношение на достъпа до международните летища.

Италианските региони Тоскана и Лигурия, южното крайбрежие на Франция и Френските Алпи, както и испанските Барселона, Марбея и Балеарските острови са сред някои от най-добрите места в Европа за инвестиране в имоти за покупка с цел отдаване под наем въз основа на тези критерии, според Knight Frank.

Снимка: Jon Nurse

Само Тоскана регистрира 30% увеличение на запитванията на годишна база през 2021 г. като регионът привлича две трети от всички търсения на имоти в Италия.

Тосканският град Лука на река Серкио е особено популярен избор, представляващ една четвърт от заявките на купувачи през 2021 г. заедно с Пиза и Болгери и записвайки годишен ръст на цените от 6%, според Knight Frank.

Средната цената на имота, търсена от купувачите на Knight Frank в Лука и Пиза, сега възлиза на около 1,7 млн. евро, което е доста под средното за региона на Тоскана от 3,7 млн. евро. Междувременно средните дневни наеми са 471 евро.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии