1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0
Последвайте ни
1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0

„Втори дом в Европа“: Ето къде са най-желаните места за покупка

Недвижими имоти
 

През изминалата година пазарът на недвижими имоти в Европа е нараснал с 5,6% на фона на продължаващото търсене

Независимо дали тръгвате „на лов“ за ваканционен имот или искате да инвестирате парите си във втори дом, за да направите спестявания докато акциите се движат с луди темпове нагоре-надолу, ще се сблъскате с изобилие от обяви.

От достъп до супер вкусна храна и богата култура до зашеметяваща природа - на Стария континент има по нещо за всеки… за купувачите на имоти също!

През изминалата година пазарът на недвижими имоти в Европа е нараснал с 5,6% на фона на продължаващото търсене, според ново проучване на международната агенция за недвижими имоти Knight Frank. Междувременно възвръщаемостта от наеми в най-търсените ваканционни дестинации в региона продължава да расте.

„За собствениците на второ жилище европейските градове предлагат култура и добро качество на живот, докато за инвеститорите осигуряват силна заетост от наематели и сравнително ниски разходи за закупуване“, казва Кейт Еверет-Алън, ръководител на международното жилищно проучване в Knight Frank, пред CNBC.

Ръстът идва, тъй като инвеститорите търсят активи за убежище на парите си и инвестиции, генериращи доход, докато инфлацията расте.

И все пак, както при всяка инвестиция, закупуването на имот е голям финансов ангажимент.

Най-скъпите, но и най-желани места за покупка на имот

Помислете дали да хвърлите око на вечно примамливите градове в Западна Европа.

Столицата на Германия - Берлин отбеляза най-силния ръст на цените през годината до юни 2022 г., като имотите от висок клас поскъпнаха средно с 12,6%.

Годишният ръст поставя темпа на растеж на германската столица доста по-напред от този на други големи градове като Ню Йорк (7,3%), Хонг Конг (3,1%) и Лондон (2,5%).

На други места поскъпването на цените на имотите е силно и през тази година тези от висок клас са в Единбург (11,2%), Дъблин (10,2%), Цюрих (10,2%) и Париж (8,9%).

Продължаващото нарастване на цените в най-добрите градове в региона идва, тъй като темповете на растеж на световния пазар на имоти се забавят на фона на нарастващите лихвени проценти и помрачаващите се икономически перспективи.

Снимка: Jon Nurse

Според Knight Frank забавянето все още не се е отразило върху цените на имотите като луксозният сектор се оказва особено издръжлив.

Покупката на имот в чужбина обаче не минава без предизвикателства. Преди да се впуснат в покупка в чужбина, бъдещите купувачи трябва да вземат предвид валутните курсове, местните ипотеки и данъциte, разходите за собственост и продажба, както и всички ограничения за чуждестранните собственици.

Снимка: iStock
Най-добрите места за закупуване на имот, с цел даване под наем

Ако търсите имот за закупуване с цел отдаване под наем, най-добрите ваканционни дестинации в Европа може би най-добре ще отговарят на изискванията като Средиземноморското крайбрежие е вечен фаворит за летовниците.

В допълнение към горните съображения има няколко други фактора, които трябва да имате предвид, когато купувате ваканционен дом за отдаване под наем. Те включват най-вече подходящо местоположение както по отношение на близостта до местните удобства, така и по отношение на достъпа до международните летища.

Италианските региони Тоскана и Лигурия, южното крайбрежие на Франция и Френските Алпи, както и испанските Барселона, Марбея и Балеарските острови са сред някои от най-добрите места в Европа за инвестиране в имоти за покупка с цел отдаване под наем въз основа на тези критерии, според Knight Frank.

Снимка: Jon Nurse

Само Тоскана регистрира 30% увеличение на запитванията на годишна база през 2021 г. като регионът привлича две трети от всички търсения на имоти в Италия.

Тосканският град Лука на река Серкио е особено популярен избор, представляващ една четвърт от заявките на купувачи през 2021 г. заедно с Пиза и Болгери и записвайки годишен ръст на цените от 6%, според Knight Frank.

Средната цената на имота, търсена от купувачите на Knight Frank в Лука и Пиза, сега възлиза на около 1,7 млн. евро, което е доста под средното за региона на Тоскана от 3,7 млн. евро. Междувременно средните дневни наеми са 471 евро.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Министър Шишков за газовата връзка с Гърция: Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп

Coldplay
+11

Галерии