"Басейн, охрана, но и до 1000 лв. такси": Колко струва да живееш в затворен комплекс? (ВИДЕО)

"Басейн, охрана, но и до 1000 лв. такси": Колко струва да живееш в затворен комплекс? (ВИДЕО)

Питаме експерта в недвижимите имоти Евгени Василев, колко струват жилищата в "Бояна"

 

Покачването на цените на имотите в големите градове, както и новият начин на живот след COVID-19, доста промениха пазара. Все по-често хора, които имат достатъчно доходи да си позволят апартаменти в по-централните квартали на София, започнаха да предпочитат за същата сума да потърсят място в по-крайните квартали с двор и гледка към планината.

Така стигнахме и до „Бояна“. Някой го наричат „кварталът на богатите“, защото през годините това е едно от местата, което държи високи стойности на цените, но в същото време кварталът е смесица от необичайна еклектика от недовършени пътища дп луксозни сгради – все по-често под формата на „затворени комплекси“.

За да разберем малко повече за спецификата на квартала и затворените комплекси се обръщаме към експерта Евгени Василев, главен изпълнителен директор на агенцията Arco Real Estate.

Какво трябва да знаем, ако искаме да живеем в затворен комплекс?

„Жилищата в затворен комплекс имат една конкретна специфика. Те са със собствен двор, обикновено в затворения комплекс има детски площадки, басейни, зони за отдих, барбекю зони и собствена инфраструктура и е много важно купувачите на такива жилища да са наясно с поддръжката и почистването им“,  казва Евгени Василев.

По негови думи първото изключително важно нещо е собствениците да са наясно точно как се осъществява организацията по поддържането на общите части, освен, разбира се, спецификите на имота, който купуват.

Скъпо ли е да живееш в затворен комплекс?

„Скъпо е субективно понятие, но наистина е по-скъпо от това да живеете в апартамент. Част от народопсихологията на българина е да не му се плащат големи такси за общите части“, допълва Василев.

Той разяснява, че поддръжката включва почистване, отстраняване на технически повреди и 24-часова охрана, а месечните такси могат да варират от 300 до 1000 лв. на месец, ако се налагат по-сериозни услуги и поддръжки на самия комплекс.

„Няма разлика за цената толкова в кой квартал е имота, има разлика какво включва самата поддръжка и услугите, които предлага комплекса. Дали той е в „Бояна“ или „Драгалевци“ услугата е една и съща“, допълва той.

Затворените комплекси на морето

Ако изберете жилище в затворен комплекс на морето, цената за поддръжка със сигурност ще бъде по-ниска от тази в София.

„Там логиката е че се плаща на кв. м на годишна база. Това са ваканционни имоти, които се ползват сезонно.“, казва Василев и допълва, че за един двустаен апартамент на нашето Черноморие поддръжката е близо 1000 лв. на година или 70-80 лв. на месец, като цената е по-висока, ако в комплекса има и басейн и места за забавление.

Кварталът на богатите ли е „Бояна“?

По думи на експерта в момента медианата цена на имотите в „Бояна“ е около 2 000 евро - 2 200 евро за кв. м.

„Под медианна цена имам предвид, че изключвам най-скъпите оферти, които са на пазара в момента, които според нас са изключително надценени, но изключвам и оферти, които са с нереално ниска цена“, казва експерта.

Той допълва, че ако сравним тези цени с онези на центъра със сигурност в центъра на София има по-скъпи оферти и традиционно там си остават най-високите цени на имотите. Става въпрос за „Идеален център“, „Лозенец“, „Изток“ и „Изгрев“.

Кои са купувачите в затворените комплекси?

Предимно бивши ползватели на апартаменти, които генерират интерес да се преместят от тристаен и четиристаен апартамент към къща или по време на събитията около локдауна и COVID-19.

„Никой от нашите имоти в затворен комплекс в Бояна не е купен с инвестиционна цел, хората си ги купиха, за да живеят тук“, допълва той.

Вижте как изглеждат и какво да очаквате от затворените комплекси във ВИДЕОТО?

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст