1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Колко струва да живееш на село, но да работиш в града?

Колко струва да живееш на село, но да работиш в града?

Ситуацията у нас: Огромен строителен размах, но липса на кадри

 

Колко излиза да живееш на село, но да работиш в града в южна България? Средно 80 000 лева, показват груби сметки. Средно за страната пък къщите в провинцията струват около 30-40 000 евро. Тези около София са доста по-скъпи.

„Купихме малка двуетажна къща с доста просторно дворно място за 50 000 лева. Около 30 000 ни излезе ремонтът на покрива, както и стягането на сградата, ремонт в стаите и банята. Вече дори започнахме да обработваме земята на двора. Приключим ли окончателно с ремонта, направо се пренасяме да живеем. 10-15 минути е разстоянието до областния град. След работа обратно“, споделя семейство от Кърджали. Прекарало почти целия си живот в града. Решило е обаче да промени ритъма. „Възрастта напредва, стресът е голям. По-добре спокойствието на село след работния ден, отколкото задушаващия град и шумни съседи“, допълва семейството.

Все по-голямо е търсенето на имоти по селата в Родопите. Сделките обаче са в пъти по-малко. Причините: цените, които се покачват паралелно с тези в градовете; собственици, които са зад граница; многото наследници, които не могат да се разберат помежду си, пише 24smolian.

Естествено най-търсени са имоти в крайградските села. И вече не става въпрос за вила за през уикенда, а жилище, което да е в основната на концепцията „Работа в града, спокоен сън на село“.

„Идваха чужденци да разпитват за имоти. Едно младо семейство, но тук не се продава. Една къща само има, но цената ги отказа. 50 000 евро, но състоянието на сградата е таково, че почти още толково ще трябва да се вложат за ремонт“, споделят жители на село Невестино, което е на около 2 километра от входа на Кърджали.

В най-голямото село в община Смолян-Смилян, триетажна къща се предлага за 120 000 евро. 309 кв.м застроена площ, с двор от 921 квадрата. Облагороден парцел, обзаведена сграда с двуетажна селскостопанска постройка към нея.

„От няколко години работим по реставрацията на къща край София. Желанието на собствениците е архитектурният стил да е като в Копривщица. До този момент са инвестирали 250 бона. От 12 месеца работя само по зида около двора, по неговата облицовка с камъни“, споделя мъж от региона. От години е пенсионер, но продължава да работи в строителството във вътрешността на страната. Много опит във всякакъв тип строежи. В момента обаче е останал сам. Всички млади са се отказали.

„Няма кой инструмент да ти подаде. Надницата е 130 лева, но хора няма. Сам съм напълно. Собствениците пък не бързат, тази къща ще им е просто украса в почивните дни, малка перла сред останалите имоти, които притежават. И така сам, лека-полека работя“, споделя мъжът.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии