1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Покупка на имот като инвестиция – все още ли е добра опция?

Недвижими имоти

Какво да имате предвид, ако решите да инвестирате в имот

 

През последните години инвестициите в имоти са сред предпочитаните у нас. Заради стабилността на пазара, много хора предпочитат да инвестират парите си в нещо, от което в дългосрочен план ще могат да спечелят.

С времето, инвестицията в имот е доказала своята капиталова печалба. За целта обаче е изключително важно да изберете добър имот. Сред най-важните критерии за търсене са районът, инфраструктурата, транспортът и други подобни.

Инвестицията в имот е начин да диверсифицирате инвестиционното си портфолио. Експерти съветват да не инвестирате всички се пари в акции, защото там има риск от загуба. При инвестицията в имот този риск е сериозно намален.

Можете да закупите апартамент, еднофамилни къщи и дори курортни имоти, които да давате под наем. Това създава пасивен доход и ви позволява да спечелите увеличение на капитала с нарастването на стойността на дома.

Цените на недвижими имоти обикновено се повишават с течение на времето, увеличавайки печалбите на инвеститорите в недвижими имоти, особено ако инвестирате в дългосрочен план.

Можете да превърнете поскъпването на имота в паричен поток, като използвате печалбите с ипотечно финансиране или продадете имота за печалба. Например, ако закупите имот за 100 000 евро и след време го продадете за 200 000 евро, то вие печелите 100 000 евро от тази си инвестиция.

Ако решите да дадете закупения имот под наем, също ще спечелите, но по-бавно. За да завъртите капитала си, можете да продадете имота и да реинвестирате средствата в друг имот.

Имайте предвид, че сред предимствата на имота за инвестиция са и данъчните облекчения. Те могат съществено да намалят данъчното бреме върху доходите от имоти.

Може да имате повече защита от инфлацията

Някои инвестиции не са в крак с инфлацията, което кара вашите пари да струват по-малко, отколкото когато сте инвестирали. Недвижимите имоти обаче осигуряват защита срещу инфлацията, тъй като с нарастването на темповете на инфлация обикновено се повишават и цените на недвижимите имоти. Това позволява на вашата инвестиция да бъде в крак с инфлацията и вие да запазите силата на инвестицията си.

Какво казват експертите

Имотните експерти у нас са категорични, че на база на официални данни България все още е една от страните, ако не и страната, с най-достъпните жилища, както и с едни от най-ниските цени на имоти в ЕС. Така че имат с цел инвестиция все още е добър вариант за хората, които искат да вложат спестявания.

Както всяка една инвестиция и тази в имот е много субективно нещо. Предвид пазара обаче, спокойно може да се каже, че тази инвестиция е една от най-сигурните и доходоносни напред във времето.

Кои са базовите правила, които трябва да спазвате, когато инвестирате в недвижим имот?

Те важат за почти всяка инвестиция. Правилата за успешно инвестиране в недвижими имоти всъщност са отговорите на три изключително важни въпроса.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии