1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Пазарът превключи на по-висока скорост: Каква е средната цена на апартамент в София?

Пазарът превключи на по-висока скорост: Каква е средната цена на апартамент в София?

За закупуване на 1 кв. м жилищна площ в София е нужна около 1 средна месечна софийска заплата

 

Тази година стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари. Това показват данните на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.  


„През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това в голяма степен беше очаквано с оглед на все още ниските лихвени проценти по кредитите, растящите доходи, забавянето на инфлацията и темпа на нарастване на цените на имотите от една страна и очакваното ни приемане в еврозоната от друга“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията. 


“Същевременно, тази нова скорост допринесе за ускоряване на нарастването на цените след забавяне в края на 2023 г. Това се вижда най-ясно на водещия градски пазар София, където ръстът в края на 2023 г. беше около 3% на годишна база, а 2024 г. стартира с ръст от близо 7%“, допълва тя. 


Все още няма никакви индикации за забавяне на кредитната активност на банките и вдигане на лихвените проценти. Това стимулира както търсещите собствен дом, така и тези, които искат да се сдобият с втори дом или ваканционно жилище.Данните на БНБ сочат, че средният лихвен процент на новоотпуснатите жилищни кредити в лева е 2.54% през февруари, което е съпоставимо с нивата от началото 2023 г., а при евровите кредити дори има спад на лихвения процент и той вече е под 3%. В резултат, продължават да нарастват обемите новоотпуснати кредити. Регистрираният ръст през първите два месеца на тази година е с близо 41% на годишна база. 


Средни цени и ръст на цените в София

Средната цена на закупените през 1-вото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1 650 евро/кв.м при 1545 евро/кв.м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6.8% след забавяне в края на 2023 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нива около 137 000 евро.Обеми продажби

Изчисленията по данните на Агенцията по вписванията показват, че сделките с имоти в София бележат първи ръст след няколко поредни тримесечия на спад от 2022 г. насам.

Вписани са 7298 имотни сделки при 6381 през 2023 г. Така регистрираният ръст е с 14.4% на годишна база, което е едно от най-големите нараствания на сделките в София, а като обем нарежда тримесечието до най-силните първи тримесечия за имотния пазар.

Снимка: iStockДанните също сочат ръст на сделките в София, като този ръст е около 20%, включвайки и сделките с жилища в новостроящи се сгради. 

Достъпност на жилищата в София 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии