1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Има начин да живеем под наем без да плащаме всеки месец

Недвижими имоти

Ето как го правят корейците

Има едно нещо, по което със сигурност българите и корейците много си приличаме и то е желанието ни да притежаваме собствени жилища. Точно поради тази причина ще се спрем на един нов начин на отдаване под наем, който има потенциал да бъде пренесен и у нас, но идва директно от азиатската държава. 

Докато богатството на американското домакинство обикновено се държи във финансови активи като акции или ценни книжа, над 80% от парите на корейското домакинство са вложени в недвижими имоти. Цените на жилищата в Южна Корея продължават да се увеличават бързо, а имотите в Сеул са с 40% по-скъпи, отколкото бяха преди две години.

Снимка: iStock
Как наемат жилища в Корея?

Докато повечето хора по света решават да наемат или купят имот, Корея има трета опция, jeonse, посредническа схема, която се намира между месечния наем (wolse) и собствеността (jaga).

Jeonse е система за отдаване под наем на жилища в Корея, при която вместо плащане на месечни наеми се депозира голяма еднократна сума. Този депозит обикновено е между 50% и 70% от стойността на имота и се връща на наемателя изцяло след две години. По закон jeonse е двугодишен договор, като наемателят има възможност да го поднови за още един двугодишен период.

Снимка: iStock
От кога съществува тази практика?

Модерният начин за наемане е споменат за първи път в правителствения граждански акт от 1959 г. и става често срещан в цяла Корея от 60-те години на миналия век. Системата е родена от липсата на ипотечно кредитиране в Корея, процъфтяващите цени на имотите и нуждата от частно финансиране.

Снимка: iStock
Наемател или наемодател. Кой печели от това? 

Въпреки че тази система може да изглежда странна за тези, които не са запознати с живота в Корея, jeonse е изгодна както за наемодателя, така и за наемателя.

Наемодателят има достъп до значителна безлихвена сума пари, която да депозира в банкова сметка с висока лихва или да направи други инвестиции. В същото време наемателят може ефективно да живее без наем в продължение на две години, докато натрупва повече капитал, за да направи по-значими бъдещи ключови парични депозити или да закупи имот за себе си.

Много корейци виждат jeonse като по-икономичен жилищен разход от месечния наем и ключова стъпка в постигането на мечтата за собственост на жилище. Днес в Сеул jeonse съставлява около 70% от договорите за наем.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5