1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Президентът на Южна Корея помилва вицепрезидента на Samsung

Свят
 

Амнистията би трябвало да означава, че И ще може да се занимава с бизнес дейностите си по-свободно

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол помилва вицепрезидента на компания Samsung Electronics И Дже Йон, като министерството на правосъдието на Южна Корея отбеляза, че бизнес лидерът трябва да помогне за преодоляване на "национална икономическа криза", предупреди Ройтерс.

Помилването е до голяма степен символично, тъй като И Дже Йон вече е на свобода, след като излежа 18 месеца в затвора за подкуп, свързан с времето, когато е ръководил най-голямата в света компания производител на смартфони и чипове за памет.

Амнистията би трябвало да означава, че И ще може да се занимава с бизнес дейностите си по-свободно, и може да възвестява и някои важни стъпки от страна на Samsung, смятат анализаторите.

"Поради спешната необходимост от преодоляване на националната икономическа криза ние внимателно подбрахме икономически лидери, които оглавяват националния двигател на растежа чрез активни инвестиции в технологии и работни места", заяви на брифинг министърът на правосъдието Хан Дон Хун.

И Дже Йон, потомък на фамилията основател на Samsung, приветства решението и обеща да работи усилено за националната икономика, съобщи агенция Йонхап.

Президентът Юн, който подкрепя бизнеса, помилва и председателя на компанията "Лоте Груп"  Шин Дон-бин, който беше осъден на лишаване от свобода за две и половина години по обвинения в подкуп.

Още преди да получи президентското помилване, И се върна в светлината на прожекторите, когато през май се появи заедно с президента Юн и американския му колега Джо Байдън при посещението им в завода на Samsung в град Пьонтек, където се произвеждат чипове.

През юни той посети и Европа, за да се срещне с Петер Веник, изпълнителен директор на ASML Holding NV, за обсъждане на усвояването на ключово високотехнологично оборудване за чипове.

През ноември миналата година Samsung реши да избере Тейлър, Тексас, за място за нов завод за чипове на стойност 17 млрд. долара.

Макар че според експертите И вече би могъл да участва по-свободно в управлението, правните рискове за него остават поради продължаващо съдебно дело, по което е обвинен в измама и манипулиране на акции.

По-рано тази година висши ръководители на Samsung намекнаха за потенциална голяма сделка. Samsung Electronics  не е сключвала значима сделка, откакто през 2017 г. завърши придобиването на производителя на аудиоелектроника Harman за 8 млрд. долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии