1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Земеделските земи в България поскъпват

Недвижими имоти

Какви са цените в страната и къде са най-търсените площи?

 

 Има региони в страната, където предлагането на земеделска земя за продажба е почти нулево. Както и региони, като сливенския например, където търгуването е активно, заради бизнеса с фотоволтаици.

Плодорните земи в равнините също се радват на голям интерес. Рентите поскъпват на много места и това кара собствениците да не търсят купувачи засега. В същото време заради инфлацията търсенето се е увеличило, защото земята е добра инвестиция, за която не се плаща данък, казват специалисти. Кореспондентите на БТА в страната потърсиха отговори на следните въпроси:

  • Как се движат цените на земеделската земя?
  • Търсят ли се парцели и в кои райони на България?
  • Продават ли хората или предпочитат да получават рента? 

Във Варненско цената за декар надхвърля 4000 лева

Във Варненско цените на земеделската земя са сред най-високите в страната. Стойността варира според категорията и местоположението на терена. В момента декарът върви средно между 1200 и 4000  лева, показва проучване на БТА сред фирми, които се занимават с този тип търговия. Близо до Варна цените са най-високи.

Има оферти и по 10 хиляди евро за декар необработваема земеделска земя, но с гледка към морето. В селата, близо до областния център, могат да се намерят земи по три хиляди лева декара, но в района на Аксаково, например, има оферти, които достигат двойно повече.

Снимка: iStock

Обработваемите земеделски терени в региона също поскъпват. Цената на декар богата земя вече може да надхвърли четири хиляди лева.

Рентите също вървят стабилно нагоре. За последните 10 години във Варна те са се повишили от средно 25 лева до 66 лева за декар. За 2022 година година, по данни на фирмите, някои от арендаторите са изплащали ренти и над 100 лева на декар.

В Бургас търсенето е активно, предлагането - оскъдно

Шарена е ценовата картина на пазара на земеделски земи в Бургаско, пазарът е неспокоен и цените вървят нагоре. 

В района на Бургас цените започват от три - четири хиляди лева за декар и стигат до 12 000 евро в зависимост от категорията на земята и разположението. Ако попада до строителни граници, близостта до комуникация и т.н. Това каза за БТА, Златка Кузманова, собственик на агенция за недвижими имоти. По думите й спрямо миналата година има повишение на цените. Търсене има, оскъдно обаче е предлагането. Като причина Кузманова посочи увеличените цена на арендните договори. Сега варирали от 50 до 60 лева на декар в зависимост от категорията на земята. Най-много се търсели в района на Община Камено.

Заради стагнацията хората гледат да си запазят земята, която им осигурява едни сигурни пари, смята Кузманова. По-голям интерес купувачите проявяват към земите с по-големи площи, към тези от един-два декара, бил по-слаб. 

В Сливен купуват динамично, строят фотоволтаици

Снимка: БГНЕС

Около 1500 лева за декар е цената на земеделската земя в област Сливен, показа репортерска проверка на БТА сред агенции за недвижими имоти в Сливен. Не се наблюдава тенденция към повишаване на цените. Около 50 лева на декар е рентата.

В Сливенска област се забелязва динамично изкупуване на необработваеми земеделски земи и частни имоти в малките населените места, върху които се изграждат много нови фотоволтаични мощности, съобщиха от областната администрация.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии