1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

За какво да внимаваме, когато избираме жилище под наем?

Недвижими имоти

Ето някои от ключовите моменти при избор на имот под наем

 

На какво трябва да обръщаме внимание, когато избираме жилище под наем?  

  • Запознайте се с условията на наема 
  • Планирайте добре бюджета си  
  • В центъра или в по-тих район?

Снимка: iStock
Запознайте се подробно с условия на наема

Подробното запознаване с условията на споразумението за наем е от съществено значение за настаняването в апартамента. Най-добре е да подготвите предварително списък с въпроси, които да зададете на собственик, когато се срещнете с него. Някои от най-важните въпроси са: с какъв срок ще бъде договорът,  кой ще покрива разходите за ремонти и поддържане на общите части, предвижда ли се възможност за ползване на паркомясто, позволено ли е отглеждането на домашен любимец и т.н. Така още от самото начало ще бъдете наясно с вашите права и задължения.

 "Добре е между наемател и наемодател да има добър диалог и разбиране по отношение на бъдещата комуникация. Това е важно, тъй като много собственици са с нагласата, че отдават нещо лично свое, без да отчитат бизнес логиката в случая – че отдават продукта си срещу пари, поради което той се амортизира, независимо колко съвестен е наемателят им. Затова взаимното разбирателство и реалистичните очаквания и от двете страни са важен фактор“, казват от Адрес.

 

 В центъра или в по-тих район?

 

За разлика от купувачите, които често избират имот, който се нуждае от основен ремонт, при наемателите това по-скоро не е вариант. А особено за апартаментите в центъра на града, предлагането рядко отговаря на това изискване. Така, ако изберете добре поддържано жилище, но в по-отдалечен район от центъра, имайте предвид, че наемът може и да е по-нисък, отколкото за сходен имот в центъра, но за сметка на това най-вероятно ще трябва да предвидите повече средства транспорт, казват от Адрес. 

Снимка: iStock
Планирайте добре бюджета си 

Наемателите, както и купувачите, обичайно са фокусирани върху конкретни райони и не правят компромис с локацията. „Наемателите обаче са по-малко склонни и да надплатят планирания си бюджет. И това е обяснимо – не придобиват собственост  и не са мотивирани да отделят повече средства“, казват от агенцията за недвижими имоти.  Така, когато открият добре поддържан имот на желана локация и в рамките на бюджета си, най-често правят компромис с големината на жилището и на всяко отделно помещение. Но не и с броя на помещенията, допълват брокерите. 

 

За какво да внимаваме, когато избираме жилище под наем?Когато наемаме имот, трябва да се стремим жилището да отговаря във възможно най-голяма степен на моментните ни лични нужди. Според агенцията за недвижими имоти, позитивното на наема е, че не е толкова ангажиращ и позволява гъвкавост. Затова какъвто и компромис да сме направили, процесът е лесно обратим. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии