1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Енергийната криза ускори производствтото на ток от вятър и слънце

Свят

Електричеството в ЕС от соларни и вятърни централви вече е повече, отколкото чрез газ

Страните членки на ЕС са произвели през 2022 г. повече електричество посредством вятърни и соларни централи, отколкото чрез газ, сочи доклад на енергийния мозъчен тръст "Ембър" (Ember), цитиран от БТА.

Снимка: iStock

Генерираното от вятър и слънце електричество възлиза на 22% от общия обем, следвано от това от газ (20%) и от въглища (16%). "Европа успя да избегне най-лошото в рамките на енергийната криза", казва Дейв Джоунс от "Ембър" в прессъобщение.

Снимка: iStock

Ръстът на добива на електричество от соларни и вятърни централи е компенсирал спада на производството от ядрени и водноелектрически, които въпреки това си остават водещи на Стария континент с общ капацитет от 32 на сто през 2022 г.

Германия е водеща при производството на ток от слънце и вятър със съответно 59 тераватчаса и 126 тераватчаса, следвана от Испания със съответно 33 и 62 тераватчаса.

Снимка: istockphoto

За 2023 г. "Ембър" прогнозира ръст на производството на електричество от ядрени и водноелектрически централи и спад на добива от газови и въглищни, тъй като ЕС продължава да набляга върху развитието на възобновяемите енергийни източници.

"Енергийната криза без съмнение ускори зеления преход в Европа и това ще стане още по-видно през 2023 г.", казва Джоунс.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии