1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Кои имоти са най-търсени?

Кои имоти са най-търсени?

Защо 60 кв.м старо строителство, не са равни на 60кв.м в нова сграда?

Охлаждането на имотния пазар и по-трудното решение за покупка на имот е довел до 10% ръст в търсенето на имоти под наем през 2022г. 

Според една от агенциите за недвижими имоти,  45% от сделките у нас се финансират без кредити, а рекордьор е Бургас, където 70% от сделките с имоти са платени в кеш

Най-продаваните имоти

Търсят се двустайни и тристайни жилища в жилищни квартали с добре уредени транспортни връзки, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителендиректор на Адрес. Тристайните апартаменти се търсят предимно от семейства, които искат да ги ползват за живеене. Двустайните са предпочитани за инвестиция, от хора, които купуват за пръв път имот, местят се в друг град или купуват имот за своето дете.  

Жилищната площ в старото строителство не е равна на тази в новото

Любителите на панелни апартаменти ги купуват основно заради реалната жилищна площ, казва Гергана Тенекеджиева. Един двустаен апартамент с отделни кухня, спалня и хол, с обща жилищна площ 60 кв.м не е равен на същата в новострояща се жилищна сграда. Жилищната площ, която ползваш в ново строителство със сигурност е по-малка защото са включени и стените. 

Как се промени пазарът на имоти?

Снимка: istockphoto.com
За 20 години имотите у нас са поскъпнали 6 пъти. Сделките са съсредоточени в големите градове. „Това, което се промени в купувачите е тяхната гъвкавост – купуваме имот за следващите 10 години, а не веднъж в живота“, казва Гергана Тенекеджиева.

  

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии