1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Райна Лазарова: Журналистиката е все по-важна за бъдещето на демокрацията (ВИДЕО)

Райна Лазарова: Журналистиката е все по-важна за бъдещето на демокрацията (ВИДЕО)

Комуникациите са все по-сложни, натискът върху медиите се засилва

 

Само преди дни София беше домакин на събитие от изключително значение за технологичния и медийния сектор както в България, така и в чужбина. От 21 до 23 май се проведе годишната конференция на AMEC (Международната асоциация за измерване и оценка на комуникацията) с подкрепата на българската компания за медиен мониторинг и бизнес анализи A Data Pro.

Събитието успя да обедини експерти от цял свят в сферата на комуникацията, медийния анализ и маркетинга. То се провежда за първи път в България и показа, че страната ни е изключителен технологичен и иновационен хъб на Балканите.

Основни моменти от конференцията сподели в интервю за bTV Бизнес новините Райна Лазарова, съосновател на Ruepoint. Тя е избрана и за председател на AMEC за период от 2 години, който започва на 1 юни.

„Медийният мониторинг и анализите са съществени за комуникационната индустрия, включително и за развитието на бизнес стратегии на компаниите в областта на устойчивото развитие, диверсификацията“, казва Райна.

Те имат принос и в идентифицирането на дезинформацията, което пък води до намирането на решения за този глобален проблем.

„Той е по-актуален днес. Комуникациите стават все по-сложни, а аудиторията е в различни платформите и канали за съдържание“, пояснява Лазарова.

Оттам и ролята на медиите става все по-важна и отговорна отколкото някога е била, тъй като предизвикателствата в медиите се превръщат в такива и за запазване на демокрацията в обществото.

Съдържанието днес и утре

Огромният обем от данни променя динамиката в комуникационния сектор. Сред основните предизвикателства е и генеративният изкуствен интелект, който задава нова посока. AI се използва като инструмент за пропагандни цели и разпространение на фалшиви новини.

„Това може да окаже натиск върху медиите, в които работата става все по-трудна. Но журналистиката ще бъде още по-важна за развитието на медийните корпорации, както и за бъдещето на демократичния свят“, категорична е Райна.

Още за ролята на изкуствения интелект в комуникациите, също и за бъдещето на медиите гледайте в интервюто с Райна Лазарова.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии