1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Илон Мъск планира суперкомпютър xAI

Технологии

Мъск основава xAI миналата година като конкурент на OpenAI

 

Американският бизнесмен Илон Мъск наскоро заяви пред инвеститорите, че неговият стартъп за изкуствен интелект xAI планира да изгради суперкомпютър, който да захранва следващата версия на чатбота му с изкуствен интелект Grok, съобщи The Information. 

Мъск заяви, че иска да пусне в действие предложения суперкомпютър до есента на 2025 г., както се посочва в доклада, като добави, че xAI може да си партнира с Oracle. 

Когато бъдат завършени, свързаните групи от чипове - графични процесори (GPU) H100 на Nvidia - ще бъдат поне четири пъти по-големи от най-големите клъстери от графични процесори, които съществуват днес, съобщава The Information, цитирайки Мъск от презентация, направена пред инвеститори през май. 

Семейството H100 на Nvidi

a от мощни графични процесори доминира на пазара на чипове за центрове за данни за изкуствен интелект, но може да се окаже трудна за получаване поради голямото търсене.

Мъск основава xAI миналата година като конкурент на подкрепяната от Microsoft OpenAI и на Google. Мъск е съосновател и на OpenAI. 

По-рано тази година Мъск заяви, че за обучението на модела Grok 2 са били необходими около 20 000 графични процесора Nvidia H100, като добави, че моделът Grok 3 и следващите ще изискват 100 000 чипа Nvidia H100.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии