1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Meta ще работи с българска платформа, за да проверява съдържанието във Facebook и Instagram

Meta ще работи с българска платформа, за да проверява съдържанието във Facebook и Instagram

Как протича процесът и как може ли това да повлияее на страниците в социалните ви мрежи

Българската платформа за проверка на верността на медийно съдържание Factcheck.bg ще стане официален партньор на Meta и ще започне да проверява съдържание за достоверност във Facebook от март. 

Това е втората организация в страната, с която започва работа платформата. Екипът ще преглежда и оценява точността на съдържанието в България в допълнение на работата, която агенция AFP (Агенция „Франс прес“) вече извършва в страната, съобщава Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).

Meta работи от години с независими организации за проверка на съдържание в различни държави.

Проверката на съдържание е различно от модерирането на съдържание във Facebook и Instagram, за което Meta също използва външни компании. Една от тях е TELUS International, която в офиса си в България имаше отделен екип, работещ за Meta, който обаче вече не се занимава със съдържание на български.

Компанията на марк Зукърбърг си партнира с независими проверители на факти от цял свят, които преглеждат и оценяват точността на съдържанието. Когато проверител оцени дадена информация като недостоверна, Meta започва да я показва по-надолу във фийда с новини, което значително намалява разпространението ѝ.

Това предотвратява разпространението на дезинформация и намалява броя на хората, които я виждат. Страници и домейни, които повторно споделят дезинформационни материали, също ще забележат спад в разпространението и ще им бъде отнета възможността да реализират печалби и да пускат реклами. Когато публикация е маркирана като фалшива информация, Meta предупреждава потребителите, които я виждат или опитват да я споделят, за това, че съдържа неверни твърдения. 

Проверителите на факти не премахват публикации, акаунти или страници от Facebook или Instagram. 

Какво е програмата на Meta за проверка на фактите от трета страна?

От декември 2016 г. насам Meta работи с организации за проверка на факти по целия свят. Компанията разчита на тях за идентифицирането на дезинформация, опитвайки се да намали обхвата ѝ. Понастоящем Meta работи с организации за проверка на факти в повече от 40 държави. Всички тези организации са част от Международната мрежа за проверка на фактите (International Fact-Checking Network).

Meta предоставя информация, която има потенциал да бъде невярна, на Factcheck.bg, като използва сигнали, например обратна връзка от общността на Meta или откриване на сходство. Технологията на Meta може да открива публикации, които е възможно да са дезинформация, въз основа на различни сигнали, включително как хората реагират и колко бързо се разпространява съдържанието. По време на значими обществени събития или набиращи популярност теми, когато бързината е особено важна, чрез използването на ключови думи се събира свързаното съдържание на едно място, което улеснява намирането и проверяването му.

Как протича процесът?

Потребителите на Meta могат да отбелязват съдържание, което мислят, че може да е невярно. Екипът на Factcheck.bg ще проверява тези сигнали за потенциална дезинформация, като в края на проверката провереното съдържание ще бъде оценено като вярно, невярно, подвеждащо или с недостатъчно информация. Потребителите ще бъдат информирани дали публикацията, която са споделили или предстои да споделят, е била проверена и ще им бъде дадена възможност да прочетат повече за източниците на твърдението, но няма да бъдат спрени да споделят каквото и да е съдържание. Твърденията, които са отбелязани като неверни, ще се появяват по-малко в новинарския поток, така че да достигат до по-малко потребители. 

Ще има ли Meta контрол върху проверките на Factcheck.bg?

Както при другите организации, с които работи, Meta няма да има влияние върху редакционната политика на. Factcheck.bg Meta няма да има никакъв контрол върху подбора на това, което проверява платформата, нито върху оценката, която дава. Служителите на Meta няма да бъдат известявани предварително, преди проверките да бъдат качени.

Какво ще се случи, ако споделено от потребител съдържание във Facebook бъде определено като невярно?

Ако организация, която проверява фактите като партньор на Meta, отбележи съдържание, което сте споделили като невярно, ще бъдете уведомени. Ще получите възможност да се запознаете с изводите от проверката и с източниците. Съдържанието няма да бъде премахнато автоматично, но ще се показва по-малко в новинарския поток, с цел да се намали разпространението на дезинформация. Профилът ви няма да бъде ограничен.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии