1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Само за тази година състоянието на Илон Мъск е намаляло с 40 млрд. долара

Свят

Едва март е, какво ли още предстои за милиардера

Проблемите на Илон Мъск продължават да се трупат - и се отразяват на богатството му. Според индекса на милиардерите на Bloomberg нетното състояние на изпълнителния директор на Tesla е намаляло с почти 40 млрд. долара през тази година, съобщава Business Insider.  

Сега той има 189 млрд. долара, което го оставя на трето място в списъка, след като дълго време беше на върха.

По-рано тази седмица Джеф Безос изпревари Мъск - това не продължи дълго. Той беше заменен на върха на индекса на Bloomberg от френския магнат Бернар Арно. 

Ръководителят на LVMH има състояние в размер на 197 млрд. долара, което е с 1 млрд. долара повече от Безос, след като тази година е добавил 18 млрд. долара.

Тримата милиардери често си разменят местата на най-богатите хора в света и Арно не за първи път е на върха.

Намаляването на богатството на Мъск се дължи до голяма степен на спадащата цена на акциите на Tesla, която през 2024 г. е намаляла с почти 29%, тъй като инвеститорите се притесняват от слабите продажби в Китай. По-голямата част от богатството на Мъск се дължи на неговия дял от 21% в производителя на електромобили.

Отслабващото потребителско търсене на електромобили и нарастващата конкуренция от страна на местни конкуренти като BYD също разтревожиха някои инвеститори.

На Мъск също така беше отказан пакет от компенсации в размер на 55 млрд. долара, след като съдът в Делауеър постанови, че той е несправедлив.

Управлението на X, социалната мрежа, известна преди като Twitter, също се оказва главоболие за милиардера. Откакто Мъск пое управлението в края на 2022 г., рекламодателите намаляха, а осъществяването на приходи стана все по-трудно, въпреки съкращаването на хиляди служители. 

Мъск също така е изправен пред правни претенции от съкратени служители на Twitter и съдебни искове от наемодатели, които твърдят, че офисите му са просрочили плащанията за наем.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии