1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Хубаво ли е да имам кеш сега?

Мнение

Мислите, че инфлацията ще изяде парите ви, но не е точно така, казва Калоян Кирилов

 Може би всеки от вас е чувал сентенцията „Кешът е цар“. Да разполагаш с кеш обаче се оказва малко наказание през последните 2-3 години, отколкото предимство. Дори банките наказваха собствениците на много кеш с такси. По този начин вторите се принуждаваха да прилагат различни финансови подходи, за да не плащат за това, че са успели по някакъв начин да съберат много пари. Тоест, кешът вече не беше цар, защото не носеше никаква доходност и имаше дори негативни последици.

Ситуацията през последната година се промени драстично, завъртя се на 180 градуса заради инфлацията, която вече гони 20% на годишна база в България. Това провокира не малко експерти да коментират, че хората не бива да държат кеш, защото рискуват да загубят част от спестяванията си и е по-добре да ги инвестират в нещо. В резултат на това се отчита ръст на интереса към недвижимите имоти. Търсенето нарасна, продажбите също, въпреки че доходността от наеми е не повече от 3% на година. Една съществена част от имотите дори не се отдават под наем, а просто седят празни и заключени. По тази тема пише в книгите си и Робърт Киосаки, който поставя въпроса дали затворените пари в активи, които не носят доходност, всъщност са техен актив или пасив.

Въпреки растящата инфлация, все още смятам, че кешът е цар и то особено в тези несигурни времена. Ако имам пари в наличност сега, не бих се притеснявал, че инфлацията ще „изяде“ спестяванията ми. Може да ви изглежда странно, но ще се опитам да обясня гледната си точка.

Да, инфлацията е факт и най-вероятно с моите 100 лева в банката ще си купя с 20% по-малко сирене след една година отколкото бих могъл да си купя днес. От друга страна, в резултат на инфлацията, несигурността, проблемите с ликвидност на някои бизнеси, повишенията на лихвите, войната в Украйна и редица други фактори, се очаква да настъпи рецесия. Експерти и анализатори алармират от доста време за този момент. Лихвите по ипотечните заеми в САЩ са 6%, а тук банките все още дават на под 3%. Аз също съм на мнение, че ще настъпи рецесия. Въпросът е - кога реално ще се усети в България.

Ефектът от финансовата криза, която започна 2008 г. в САЩ, например, се усети в България едва в периода 2009-2010 г. Някои от вас сигурно помнят какво се случи през следващите години. Имаше изобилие от имоти и бизнеси, които можеше да се закупят на много изгодни цени.

Винаги има хора, които действат по-агресивно, без обаче да си направят добре сметката. А точно те „изгарят“ първи и са принудени да продават активите си. Тогава тези от вас, които имат кеш, ще са наистина царе и ще могат да си позволят да си закупят активи, за които днес не могат и да си помислят.

Продължавам да мисля, че загубата в стойността на спестяванията от инфлацията ще бъде по-малка от печалбата, която бихте реализирали от покупката на активи, които банките ще продават. Тук не говоря само за продажба на бизнес активи, с които се занимавам над 15 години като инвестиционен банкер, но също и за активи, които касаят всеки един. Ето защо все още смятам, че сега кешът е цар. Не бързайте да се лишите от него, само защото цените на сиренето или бензина са нагоре с 30%.

Автор: Калоян Кирилов, инвестиционен банкер и финансов консултант

 

Публикацията отразява личното мнение на автора и не представлява финансов съвет.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии