1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Проучване: За 10 години разликата между финансите на бедни и богати в България се е увеличила

БГ Бизнес

България се нарежда на 36-о място от 57 държави в класацията на Allianz Trade

Благосъстоянието на българите се е подобрило значително през последните 10 години, като нетните активи бележат почти троен ръст от 2011 до 2021 година и достигат до 11 410 евро на глава от населението. Това показва доклад на глобалния лидер в застраховането на търговски кредити Allianz Trade (преди Euler Hermes), който обхваща близо 60 държави от цял свят. Така България се нарежда на 36-то от 57 места в класацията по показателя нетни активи на глава от населението.

Защо разликата между бедни и богати се увеличава

В същото време обаче анализаторите на Allianz Trade обръщат внимание и на паралелната тенденция за увеличаване на разликата между бедните и богатите у нас. Сравнение между 2011 и 2021 година показва, че делът на активите на средната класа в България намалява с над 2%. Въпреки че за момента той остава сравнително висок - на нива над 40%, според експертите това са знаци за “пропукване” на модела на равномерно разпределение на богатството, унаследен от ерата на социализма, се посочва в проучването. 

Тази тенденция е и причината България да губи над 10 позиции в класацията по индикатора за Allianz Trade за равномерно разпределение на богатството (Allianz Wealth Equity Indicator)* за последните 10 години. Подобен е трендът и в други държави от бившия социалистически блок, като Чехия, Унгария и Словения. На челната позиция е Нидерландия, като добър модел за разпределение според анализаторите е постигнат и в Норвегия, Дания, Латвия и Израел. Очаквано, с много неравномерно разпределение на активите се отличават държави от Латинска Америка, както и ЮАР, САЩ и Русия.

Връзката с цените на имотите

Според изследването въпреки ръста на цените на имотите, у нас приходите позволяват по-лесно придобиване на жилище в сравнение с повечето държави в ЕС и Северна Америка. Сравнителен анализ показва, че съотношението е по-благоприятно за гражданите на Италия, Финландия и Сърбия, но е значещо по-тежко в Германия, Обединеното Кралство, САЩ, Канада и Португалия.

В световен план нарастването на активите на населението е отчетливо с двуцифрен ръст през всяка от последните три години. През 2021 година с пореден скок от 10,4%, предизвикан основно от хиперактивността на фондовите пазари, захранвана от фискална политика, общата брутна стойност достига 233 трилиона евро. В района на ЦИЕ се отчита дори още по-сериозен ръст на активите на населението от 12,2%. Рекордьори обаче са в региона на Северна Америка с увеличение от 12,5%, което затвърждава и позицията им на най-богатите хора в света с брутни финансови активи на глава от населението от

294 240 евро спрямо средно 41 980 евро в световен мащаб.

Бъдещи резултатити от разививащи се тенденции

Анализаторите на Allianz Trade обаче предупреждават, че 2021 година ще е последната с такава възходяща тенденция заради сериозните промени в световен мащаб. Войната в Украйна и възстановяването от COVID-19 предизвикаха сериозна инфлация, проблеми в енергетиката и хранителните продоволствия, както и промени във фискалната политика. Затова 2022 година ще нанесе удар върху активите на домакинствата по света, като се очаква те да загубят средно около една десета от богатството си. Това се комбинира и с притеснителната тенденция за сериозно увеличение на дълговете на домакинствата, които през 2021 година достигат до 52 трилиона евро в световен мащаб.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии